Nieuws/Financieel
547589
Financieel

Jantje lacht, jantje huilt, jantje betaalt

Veel optiebeleggers dromen van een emotieloos beleggersbestaan, want zonder emotie beleg je beter. In deze column schakelen we uw en ons gevoel uit. We laten zien hoe u puur op cijfers bepaalt of een optie duur of goedkoop is, volgens de 'Opties 2.0-methode'.

Optievolatiliteit

De optievolatiliteit geeft aan hoe duur of goedkoop opties zijn. Als je de prijs per optieserie wilt weten, kun je dat als volgt berekenen: je gebruikt de prijs van een optie als uitkomst in een optiewaarderingsmodel. Daarna reken je terug om te zien bij welke volatiliteit de uitkomst gelijk is aan de optiekoers.

Op deze manier heb je de impliciete volatiliteit gevonden. Dat doe je voor alle optieseries. Je weet nu al een stuk beter of je opties duur of goedkoop zijn. Doorrekenen van alle optieseries gaat volgens de VIX-methode.

Fix 't met de VIX

VIX staat voor Volatility IndeX voor de S&P500-indexopties, een van de grootste optiecontracten ter wereld. De VIX is uitgegroeid tot de internationale standaard voor het berekenen van volatiliteit per optieklasse. Finodex heeft voor Nederlandse index en aandelen opties een alternatieve VIX-methode ontwikkeld, de IVIx (Implied Volatility Index). 

Duur, hoog, goedkoop, laag

Opties zijn duur of goedkoop, de volatiliteit is hoog of laag. Om daar echt iets mee te kunnen, gebruik je het percentiel. Een superhandig getal, waaraan je ziet welk percentage aan optievolatiliteiten over een bepaalde periode lager noteerde, dan de actuele optievolatiliteit.

Voorbeeld: een percentiel van 50% geeft aan dat er net zoveel dagen een optievolatiliteit was die hoger, dan wel lager noteerde dan de actuele optievolatiliteit. Algemeen geldt dat opties goedkoop zijn bij een percentiel van 10% en dat ze duur zijn bij een percentiel van 90%. Gebruik dat getal goed, maar let op, het percentiel zegt niets over de richting van de markt.

En nu: de AEX

We nemen de AEX als voorbeeld bij de actuele optie volatiliteit en het percentiel. Op moment van schrijven staat de AEX-optievolatiliteit op 15%. Onderstaande grafiek laat het historische verloop daarvan goed zien.

 

Bovenin de grafiek ziet u de volatiliteit van de AEX. De blauwe lijn geeft de optievolatiliteit (IVIx) van de AEX weer. Het afgelopen jaar bewoog deze volatiliteit tussen de 11% en 27%. Onderin de grafiek ziet u de koersen van de AEX index.

Het percentiel van de AEX-optievolatiliteit staat nu rond de 43%.

Even terug naar de uitleg van percentiel: de AEX indexopties zijn redelijk geprijsd. Dit soort niveaus zijn voor sommige beleggers interessant om het neerwaartse risico van hun beleggingsportefeuille te verzekeren voor mogelijke koerscorrectie(s).

Jantje belegt beter

Onze Jantje heeft leergeld betaald en gaat in 't vervolg meer op cijfers beslissen. We hebben laten zien hoe je aan de optie volatiliteit en het percentiel kunt aflezen of een optie duur of goedkoop is. Dat is geen kwestie van gevoel, maar een kwestie van cijfers en de juiste analyse.

Let op, deze column dient enkel ter illustratie en educatie. Eventuele voorbeelden zijn altijd zonder transactiekosten. Wij geven nooit advies.

Herbert Robijn is oprichter en directeur van Finodex (www.finodex.com). Gespecialiseerd in opties en optiestrategieën. Ontwikkelt tradingsystemen voor opties, 100% mechanisch en volautomatisch. Schreef praktische boeken o.b.v. zijn Opties 2.0-methode: 'De 7 Tips voor uw Covered Call Optiestrategie' en 'De 7 Tips voor uw Short Strangle Optiestrategie'.