Nieuws/Financieel
547591
Financieel

Problemen opkomende markten

De laatste maanden zijn beleggers veelal bezig geweest met de Griekse saga. Dat verhaal loopt helaas nog steeds en zal, zoals vorige week beschreven, weer terugkeren. Maar de wereld is natuurlijk groter dan alleen de eurozone.

Zo zijn er nu flinke klappen gevallen in bepaalde opkomende markten. Waarom dit heeft plaatsgevonden en wat er eventueel nog in het verschiet ligt, dat zal in deze column aan bod komen.

China

Wat er nu allemaal in China gebeurt, is echt van een andere orde. Het lijkt op een goedkoop script van een B-film, maar het gebeurt toch echt. De Chinese markt is met ongeveer een derde gedaald en dat heeft veel Chinese particuliere beleggers geraakt.

Nu gaat het wat ver om deze mensen beleggers te noemen, want ze hebben geen verstand waarin ze beleggen. Koersen gingen alleen maar omhoog, dus kopen was het adagium. Nog beter, aangezien koersen alleen maar stijgen, geld lenen om daarmee aandelen te kopen (op marge kopen).

Die koersval van 30%-plus heeft dus voor totale paniek gezorgd. Beleggingsbanken eisten direct cashstortingen om de tekorten op de beleggingsrekeningen aan te zuiveren. Dit veroorzaakt juist weer een liquidatiegolf, en zo verder.

Hoe reageerde de Chinese overheid? Enter B-film script: verkopen is bijna verboden gemaakt, 'foute' verkopers worden onderzocht en vervolgd en een groot gedeelte van de markt wordt gewoon stilgelegd (kan niet in gehandeld worden). Verder werden banken, brokers en andere instanties gedwongen om aandelen op te kopen of op andere manieren de markten te ondersteunen.

En dan hebben we het niet over €10 miljoen, of €100 miljoen, ook niet over €1 miljard en zelfs niet over €10 miljard. Nee, de Chinese regering heeft er in totaal €1400 miljard tegenaan gegooid. Het grootste steunpakket ooit in de wereld! De verschillende instanties en gelieerde partijen van de Chinese regering zijn nu in veel Chinese aandelen een van de grootste, zo niet grootste, aandeelhouder.

Toch blijft de beurs kwakkelen, en de beleggers vragen zich openlijk af of de Chinese regering wel zo almachtig is als zij dachten. Een les die wij ook nog zullen gaan krijgen aangaande het beleid van onze eigen centrale banken.

Brazilië

Terwijl Chinese beurs implodeert en een soort Orwelliaans 1984 verder probeert in te voeren, is er in Brazilië ook van alles aan de hand. Niet dat het land ooit een saaie periode heeft gekend, maar nu is de situatie toch wat extremer dan normaal.

De regering ligt enorm onder vuur over corruptie, met name op het Petrobrás-dossier. De zeer lage groei in wereldhandel maakt de situatie er niet beter op. Het BBP zal dan ook met 0,5% dalen dit jaar, zo is de verwachting. Dit terwijl inflatie wel oploopt tot 7,5%.

De Braziliaanse munt, de real, verliest steeds meer waarde ten opzichte van de dollar, wat een enorm probleem kan gaan worden want het land heeft $250 miljard schuld. Dus niet in real, maar in dollars. Als de dollar aansterkt ten opzichte van de real, dan verslechtert de betaalbaarheid van deze schuld.

Hierdoor wordt Brazilië gedwongen de rente te verhogen, ondanks dat de economie al in recessie zit. Hierdoor zal de recessie dus worden versterkt, wat weer voor problemen in Brazilië zelf zorgt.   

De rest

En Brazilië is niet het enige land wat hier last van heeft. Morgan Stanley vatte het mooi samen: door (USD-)schuldposities van opkomende markten, de Chinese problemen en het stopzetten van quantitative easing (QE) in de VS, krijgen de opkomende markten een triple whammy om de oren.

Aansterkende dollar, dalende prijzen voor de exportproducten van opkomende markten (denk aan olie, koper en zo verder) vormen een gevaarlijke mix.

De opkomende landen komen dus een soort stagflatie (economische stagnatie en hoge inflatie) situatie terecht. Mochten de Chinese problemen doorzetten en een nieuw QE (4) programma in de VS uitblijven (laat staan als de Fed daadwerkelijk de rente gaat verhogen!), dan is het einde van de ellende voor de opkomende markten nog lang niet in zicht.

En met schuldposities in Amerikaanse dollars kan het zomaar zijn dat er binnen afzienbare tijd de wereld 10 Griekenlanden rijker is (no pun intended). En dan kunnen de problemen aldaar dus toch op ons bordje komen te liggen.

Pas op

Dus waar Griekenland zeker in de gaten moet worden gehouden, is het niet het enige gevaar voor de beurzen. Beetje dicht bij huis blijven (wederom no pun intended) en de economische en financiële data scherp in de gaten houden tijdens de vakantie, is naar mijn mening geen slecht idee.

Mocht er op de camping een plotselinge tsunami aan mensen die vloekend met de WC-rol onder de arm naar het toilet rennen, dan weet u nu alvast waarom.