Nieuws/Financieel
547724
Financieel

John stapt in TomTom

"Mokum viernegenennegentignegenentwintig opening", roept de dealingroom. We dansen al een paar dagen rond de vijfhonderd. In afwachting van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die vanmiddag uitkomen. Het zijn de spannendste macrocijfers in tijden. Wanneer de cijfers over de arbeidsmarkt goed zijn en ook de inflatie wat oploopt, vergroot dit de kans op een renteverhoging. Mogelijk al in september. De verhoging heeft wereldwijd gevolgen voor het financiële systeem.

De MOL in TOMTOM"Tomtommen tienvijftig", roept de dealingroom. Het aandeel heeft inmiddels een 12-maands performance van +50%. Gevoed door de fantasie rond onze navigatie-specialist. Overnamekandidaat is de meest voorkomende kreet. Afgelopen maandag meldde Bloomberg dat TomTom de opties die kunnen leiden tot de verkoop van zijn kaartendivisie verkent. Op basis van commentaar van personen die met de situatie bekend zijn. TTM heeft volgens het persbureau gesprekken met partijen die reeds geïnteresseerd waren in de kaartendivisie HERE van Nokia. Eerder op maandag werd bekend dat BMW, Audi en Daimler die kaartendivisie overnemen. Woensdag het bericht dat mediamagnaat de Mol 120 miljoen euro uit zijn portemonnee heeft getrokken voor een 5,1%-belang. Geen kattenpies.

En de markt denkt niet dat John op de achterbank gaat zitten. Nee, met zijn ijzersterke ploeg doet hij aan conceptontwikkeling. Ook mogelijk met de content van TTM. Plaatsbepaling wordt steeds belangrijker.Steeds meer partijen willen exact weten waar je bent. Het kan bijvoorbeeld gaan om info over handel en wandel van Chinese toeristen in het buitenland. Daar heeft de Chinese zoekmachine Baidu zeer veel interesse in. Samenwerking met partijen als Baidu en Tencent, een Chinese internetgigant waarmee de Mol al internettelevisie ontwikkelt, maar ook Facebook, Uber en Amazon, moet TTM in de ogen van de Mol vooruithelpen om de kaartinformatie te verbeteren en werelddekkend te maken. Na de 'steek van John' ging de koers opnieuw 'op de pedalen' en aan te nemen valt dat er kracht in de notering blijft.Optiesommen bij koers 10,50Een aardige suggestie kan zijn om de aandelen te kopen met een putverzekering looptijd maart 2016 en uitoefenprijs 8,50 op 0,65. 'De poet moet', luidt onze wijsheid, ook als je 'vast' bent. Want John mag dan verstand hebben van geld verdienen, hij heeft Poetin, Griekenland, tegenvallende Chinese groeicijfers en Chinese beurssores, IS en Amerikaanse renteverhoging niet in de hand. Met een putje kun je van een (tijdelijke?) dip profiteren. Wie de 0,65 niet wil betalen, kan tegelijkertijd een call met zelfde looptijd en uitoefenprijs 14 schrijven (verkopen). Die brengt ook 0,65. En dan zit je in de positie dat je onder alle omstandigheden je aandelen kunt verkopen op 8,50 (putrecht) en kwijt bent op 14,00 (callplicht). Recht en plicht kunnen op de koersbaren worden doorgerold naar andere looptijden en uitoefenprijzen.Men kan er ook voor kiezen om calls te kopen, de kooprechten kunnen bij koersstijging een geweldige hefboom krijgen. Tientallen procenten plus zijn geen uitzondering. Bijvoorbeeld bij een call met een afloopdatum juni 2016 en uitoefenprijs 10 kost 2,10. Voor de prijs van 100 aandelen koop je de rechten op 500 aandelen. Uitoefenprijs 10,50 noteert 1,90 en de 11 doet 1,70. Het is verstandig bij aankoop een stroplos vast te leggen en de prijs waar je winst neemt. Alleen met ijzeren discipline kun je op de lange termijn geld verdienen aan de beurs.Een andere mogelijkheid is om de aandelen te kopen en tegelijkertijd een call te verkopen met een looptijd juni 2017 en uitoefenprijs 15 op 1,25 EN een put te verkopen met dezelfde looptijd en uitoefenprijs 9 op 1,60. De investering is dan 10,50 minus 1,25 minus 1,60 = 7,65. Maximale winst bij koers boven de 15 is callplicht 15 minus investering 7,65 = 7,35 = 96%. Risico is bij koers onder de 9 bijkopen op putplicht 9. Dan aandelen gemiddeld op 8,33. Aandelen met geschreven strangle (zoals we bovenstaande noemen) zijn zeer geschikt voor 'de luie portefeuille'. De positie brengt of hoog rendement of middelt de aandelen op fors lagere koers. 

Tax Freedom DayBij een bakkie bespreken we 'tax freedom day'. Uit een studie van het Franse Institut Economique Molinari blijkt dat een Nederlandse werknemer sinds 18 juni voor zijn eigen portemonnee werkt. Daarvoor was hij in 2015 voor de Staat aan het werk. De Belgen zijn hekkensluiters. Zij werden gisteren verlost.Sem van Berkel is aandeelhouder en directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.