Nieuws/Financieel
547804
Financieel

'Deal OCI nog niet volledig ingeprijsd'

De aankondigde fusie tussen OCI en CF Industries is goed nieuws voor het in Amsterdam genoteerde Egyptische kunstmestbedrijf. Dat stelde Rabobank vrijdag in een rapport over OCI. Wel denkt de bank dat de deal nog niet volledig is ingeprijsd in de waardering van het aandeel.

OCI maakte donderdag bekend zijn Noord-Amerikaanse en Europese activiteiten te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot CF Industries, in een deal met een waarde van 8 miljard dollar (7,3 miljard euro). Het transactiebedrag is inclusief een schuld van 2 miljard dollar.

OCI en CF rekenen op synergievoordelen van 500 miljoen dollar per jaar, onder meer dankzij belastingvoordelen door de vestiging van het nieuwe fusiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Die voordelen zijn volgens Rabo aanzienlijk en zouden de beurskoers van OCI verder kunnen stuwen.

Gecompliceerd

Rabo erkent dat de fusie gecompliceerd ligt. Zo vallen de activiteiten van OCI in Egypte en Algerije en BioMCN in Nederland buiten de transactie en worden onder de naam OCI voortgezet. OCI behoudt zin beursnotering in Amsterdam. Het nieuwe CF krijgt een notering aan de New York Stock Exchange.

De bank wijst erop dat het nieuwe OCI een sterke balans heeft. Die kan worden ingezet voor toekomstige groei.

Het zal volgens de bank nog enige maanden duren voordat de deal rond is. Zo moet er nog toestemming worden gekregen van de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten.

Rabo handhaaft het koopadvies voor OCI met een koersdoel van 36 euro. Het aandeel OCI noteerde vrijdag vlak na de opening van de handel 1,3 procent in de min op 30,98 euro. Donderdag leverde het nieuws over de deal met CF al een plus op van 3,6 procent.