Nieuws/Financieel
547807
Financieel

Duitse industriële productie daalt fors

De industriële productie in Duitsland is in juni onverwachts met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van mei. Dat maakte het nationale statistiekbureau vrijdag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een stijging van 0,3 procent. Het cijfer van mei werd naar boven toe bijgesteld van een eerder gemelde stabiele productie naar een groei van 0,2 procent.

In vergelijking met juni vorig jaar steeg de productie met 0,6 procent, waar gerekend werd op een toename van 2,2 procent. In mei was de productie niet 2,1 procent hoger dan een jaar eerder, zoals eerder werd gemeld, maar 2,4 procent hoger.

Uitvoer

Vrijdag bleek ook dat de export van de grootste economie van Europa in juni op maanbasis met 1 procent is gedaald. Economen hielden in doorsnee rekening met een afname van 0,3 procent. In mei was nog sprake van een groei van de uitvoer met 1,6 procent, waar eerder 1,7 procent werd gemeld.

De import daalde met 0,5 procent, zo bleek. Economen rekenden juist op een plus van 0,5 procent. In mei groeide de invoer nog met een herziene 0,7 procent.

Het Franse statistiekbureau meldde vrijdag dat de industriële productie in Frankrijk in juni met 0,1 procent is gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Ten opzichte van juni 2014 nam de productie met 0,6 procent toe. Beide ontwikkelingen voldeden niet aan de verwachtingen van economen.