Nieuws/Financieel
547816
Financieel

Individuele namen drukken Wall Street

Direct na opening van de Amerikaanse beurzen zijn de aandelen gisteren in het rood gezakt. Een duidelijk aanwijsbare reden ontbrak, al was de lijst met flinke verliezers opvallend groot. Voor vandaag staat het belangrijke Amerikaanse banenrapport op de agenda, waarmee beleggers opnieuw een volatiele dag tegemoet gaan.

De S&P 500 eindigde de sessie met een verlies van 0,75% op 2084 punten en wist richting het slot iets te herstellen. De NASDAQ had het aanzienlijk zwaarder en moest 1,63% prijsgeven. Het waren niet alleen technologie-aandelen die lager sloten, ook de biotechsector had het zwaar met verliezen van 4%. De small caps van de Russell 2000 index sloot met een verlies van 1,29%.

De edelmetalen goud en zilver wisten beide iets hoger te sluiten nadat beleggers aandelen van de hand deden. De olieprijs sloot opnieuw lager en kwam uit op de laagste stand in de afgelopen maanden. Deze ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt vormen hiermee geen positieve ondertoon voor de aandelen.

 

 

 

Verliezers

De lijst met verliezers van gisteren is te groot om hier nu volledig te bespreken, al is het wel aardig om een drietal bekende namen even kort door te nemen. Zo verloor Tesla, de producent van elektrische auto’s, bijna 10% na bekendmaking van de kwartaalcijfers. Beleggers waren niet overtuigd, ondanks het recordaantal geleverde auto’s. Het bericht in de media over de gehackte Tesla S hielp daarbij ook niet mee.

De aandelenkoers van Keurig Green Mountain werd compleet de afgrond ingeduwd nadat de producent van koffie en koffieapparaten à la Nespresso tegenvallende cijfers bekend maakte. De verkoop van de nieuwe machine, de Keurig 2.0, loopt niet helemaal als verwacht. Dit soort nieuws wordt as usual niet echt gewaardeerd op Wall Street en de koers is met 29% gecrasht. Op een koers van $53 per aandeel is zo’n 2/3 aan beurswaarde in rook opgegaan in minder dan een jaar tijd.

 

 

Fitbit, de producent van die fantastische stappentellers, doet bij u vast een belletje rinkelen. Gisteren maakte het bedrijf voor het eerst cijfers bekend na de succesvolle IPO op 18 juni. Deze cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten ruimschoots, al was dit voor beleggers blijkbaar niet voldoende. De koers van het aandeel eindigde 13,63% lager op $44,60. Vervelend, al hebben de beleggers van het eerste uur weinig te klagen gezien de IPO prijs van $20.

Michael Kors

Gelukkig was het niet alleen maar slecht nieuws. Michael Kors, bekend onder de vrouwen door de luxe tassen en andere modefrutsels, wist eindelijk eens goed nieuws naar buiten te brengen. OK, goed nieuws is misschien iets te optimistisch, maar de omzet- en winstcijfers over het tweede kwartaal kwamen uit aan de bovenkant van de verwachtingen. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van ruim 10%, waarmee de geplaagde modeproducent een beetje uit het dal kruipt. Het aandeel heeft nog een lange weg te gaan, op een koers van $43,77 staat het dit jaar nog steeds 42% lager.

Shanghai in de plus

De Aziatische beurzen laten vanochtend een verdeeld beeld zien. De Japanse Nikkei staat 0,29% in de plus na een zwak begin van de sessie. Het bericht dat de Bank of Japan het huidige monetaire beleid ongewijzigd laat, heeft weinig invloed op de aandelenmarkten.

In Hong Kong staat de Hang Seng index 0,76% hoger. Vanaf de start van de handel is de markt opgelopen. Een soortgelijk beeld is zichtbaar in Shanghai, waar de Chinese aandelen met een winst van 1,81% sterk presteren. Met deze winst wordt de week voor de Shanghai Composite alsnog met een klein plusje afgesloten en lijkt de situatie rond de Chinese aandelenmarkten te stabiliseren.

Verliezer van de dag is de Australische ASX met een min van 2,21%, die daarmee duidelijk meer beïnvloed wordt door de verliezen van Wall Street. Bankaandelen presteren zwak en de daling van de olieprijs drukt de koersen verder in het rood. In Zuid-Korea staat de Kospi 0,10% lager en heeft deze vanochtend zelfs een nieuwe 52-weeks dieptepunt aangetikt.

Banenrapport Amerika

Vanochtend noteren de Amerikaanse futures vlak tot licht hoger met winsten rond de 0,10%. Voor Europa wordt het interessant om te zien hoe de markten vanochtend gaan reageren op de  Amerikaanse verliezen van gisteren. De futures van de verschillende Europese indices tonen minnen tussen de 0,1% tot 0,2% waarmee de openingsverwachting voor de AEX rond de 500 punten ligt.

De meeste aandacht van vandaag gaat uit naar het Amerikaanse banenrapport dat om 14:30 uur naar buiten wordt gebracht. De consensus ligt op 222.000 nieuwe banen in juli, waarbij het werkloosheidspercentage gelijk blijft op 5,3%. Ook de verwachte toename van het uurloon met 0,2% is belangrijk om meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijk eerste renteverhoging van de Fed in september. Het belooft daarmee een volatiele middag te worden op de financiële markten!

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.