Nieuws/Financieel
547827
Financieel

Lage olieprijs goed nieuws voor Petrobras

Het geplaagde Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras heeft in het tweede kwartaal weten te profiteren van de lagere olieprijs. Dat viel vrijdag op te maken uit de kwartaalcijfers van de onderneming.

De combinatie van de recente prijsval van het zwarte goud en de vertraging van de Braziliaanse economische groei zorgde ervoor dat de eerder verlieslijdende raffinaderijdivisie is verworden tot een geldmaker. Petrobras moest in het verleden geïmporteerde olie met verlies doorverkopen op het moment dat de prijzen hoog waren en de vraag in het land groot.

Zo was het beleid van de Braziliaanse overheid er op gericht om de inflatie in het land te drukken door de benzineprijs kunstmatig op een laag peil te houden. Maar met de hoge olieprijs moest er voor iedere liter brandstof geld bij. Ook was Petrobras genoodzaakt dure olie te importeren, omdat het zelf niet voldoende produceerde om aan de grote vraag te voldoen.

Afschrijvingen

Het bedrijfsresultaat (ebitda) van Petrobras kwam in de tweede verslagperiode van het jaar uit op omgerekend 5,1 miljard euro, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. De nettowinst daalde wel fors van 1,4 miljard euro in het tweede kwartaal vorig jaar naar 133 miljoen euro. Dat kwam door afschrijvingen en belastingen, die eigenlijk al veel eerder in de boeken hadden moeten worden gezet.

Petrobras is verwikkeld in het grootste omkoopschandaal ooit in Brazilië. Werknemers van het bedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers, in ruil voor opdrachten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de affaire.

Petrobras sneed in juni ook in zijn vijfjarige investeringsplan met 37 procent tot krap 34 miljard euro en verlaagde de verwachtingen voor de productiegroei. Daarmee hoopt het zijn enorme schuldenlast te reduceren.