Nieuws/Financieel
547828
Financieel

'Beurzen wachten op banenrapport VS'

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint vrijdag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. De handel staat vooral in het teken van het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt.

,,De graadmeters lijken iets lager te gaan openen, in navolging van de koersverliezen op Wall Street. Beleggers nemen geen risico's meer voorafgaand aan het Amerikaanse banencijfer, dat een belangrijke indicator vormt voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. Een sterk banenrapport zou volgens de marktkenner kunnen duiden op een renteverhoging in september.

Op Beursplein 5 zal het aandeel Heineken zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. RBC Capital schroefde het beleggingsadvies voor de bierbrouwer terug.

Shell

Olie- en gasbedrijf Shell maakte bekend zijn belang van 75 procent in het Chinese bedrijf Tongyi Lubricants te hebben verkocht. Financiële details over de transactie werden daarbij niet gegeven. Kopers van het meerderheidsbelang van Shell zijn samenwerkingspartner Huo's Group, van Tongyi-oprichter Huo Zhenxiang, en private equitybedrijf Carlyle.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat de industriële productie in Duitsland in juni onverwacht is gekrompen ten opzichte van mei. Ook daalde de export van de grootste economie van Europa in juni sterker dan verwacht.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen vrijdag een wisselend beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,3 procent hoger. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan, die conform verwachting het omvangrijke stimuleringsbeleid onveranderd liet. De Chinese Shanghai Composite Index steeg tussentijds 1,9 procent en leek daarmee een tweedaagse verliesreeks te doorbreken.

De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag met verlies. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent in de min op 17.419,75 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent naar 2083,56 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,6 procent achteruit, tot 5056,44 punten.

Euro

De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook omlaag. De Amsterdamse AEX-index sloot met een verlies van 0,5 procent op 501,23 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 719,23 punten. De DAX-index in Frankfurt leverde 0,4 procent in. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,1 procent.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenmarkten 1,0910 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 44,79 dollar. De prijs van Brentolie klom ook 0,3 procent, tot 49,69 dollar per vat.