Nieuws/Financieel
547843
Financieel

'Particuliere beursfavorieten dungezaaid'

Imtech is het zoveelste paradepaardje dat bij beleggers uit de gratie raakte. De spoeling onder ‘volksaandelen’ wordt dunner.

Dat ziet Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB. Om in aanmerking te komen voor het predikaat volksaandeel moet een aandeel heel wat in huis hebben. Een goed dividendrendement, stabiliteit op de beurs, goede vooruitzichten voor de koersontwikkeling, een bestuur dat goed voor de aandeelhouder zorgt en als het even kan ook nog een riant aandeleninkoopprogramma.

„En een aandeel moet tot de verbeelding spreken”, zegt Westerterp. Wat hem betreft kan Grandvision, van brillenketen Pearle, hoge ogen gooien.

Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat werkt aan een medicijn tegen reuma, werd sinds begin dit jaar meer dan drie keer zoveel waard.

Ook Unilever en ASML scoren nog altijd goed onder particuliere beleggers. Shell raakt juist zijn glans kwijt. Westerterp: „Dat koop je voor het dividend, niet vanwege de koersontwikkelingen. Bovendien is het, onder andere door de daling van de olieprijs, maar afwachten hoe lang ze dat dividend in stand kunnen houden.”