Nieuws/Financieel
548040975
Financieel

Bouwer BAM vindt nieuwe topman bij verfreus AkzoNobel

Ruud Joosten komt van AkzoNobel en gaat naar BAM.

Ruud Joosten komt van AkzoNobel en gaat naar BAM.

BUNNIK - BAM wil Ruud Joosten benoemen als topman van het bouwbedrijf. Die is nu nog operationeel directeur van verfreus AkzoNobel. Bouwbedrijf BAM heeft zijn nieuwe topman gevonden bij verfmaker AkzoNobel. Ruud Joosten, die als coo leiding gaf aan de divisie decoratieve verf, lost plaatsvervangend ceo Frnas den Houter af bij de bouwer.

Ruud Joosten komt van AkzoNobel en gaat naar BAM.

Ruud Joosten komt van AkzoNobel en gaat naar BAM.

Joosten moet de opvolger worden van Rob van Wingerden, die eerder dit jaar vertrok.

De 55-jarige Joosten heeft zijn gehele carrière in de verf gewerkt. Hij begon na zijn opleiding bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit eind jaren tachtig als marketing manager bij het verfmerk Sigma van het huidige Amerikaanse PPG, grote concurrent van AkzoNobel en drie jaar geleden nog belager van de Nederlanders. Hij werkte daar tot 1996.

In 2017 werd Joosten lid van de raad van bestuur bij AkzoNobel. In zijn functie als coo werkte Joosten nauw samen met topman Thierry Vanlancker was hij onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de strategie en moest hij de groei bij AkzoNobel versnellen.

Bij BAM moet Joosten de opvolger worden van Rob van Wingerden. Na problemen met grote bouwprojecten moest hij in april vertrekken. Interim-baas Den Houter keert weer terug naar zijn oude stek al financiële topman.

Helse klus

Joosten wacht een helse klus bij BAM. Vorige week moest het bouwbedrijf de zoveelste forse winstwaarschuwing afgeven. In de eerste helft van dit jaar zal door de coronacrisis het verlies minimaal €130 miljoen bedragen.

De bouwer is met tal van grote, vooral internationale, projecten de mist ingegaan. BAM wil de internationale divisie afstoten om het risico op projectverliezen te verkleinen. Daarnaast zal Joosten fors moeten ingrijpen in de projectorganisatie.

Joosten treft bij BAM een compleet andere werkomgeving met een moordende concurrentie en lage marges. Waar AkzoNobel streeft naar een groei van de winstmarge naar 15% dit jaar door te snijden in de kosten en het verhogen van de prijzen, haalt BAM zijn doelstelling van tussen de 2% en 4% nog niet eens.

Ondanks de compleet nieuwe wereld waarin Joosten zich gaat bevinden, reageren analisten van ING verheugd. Zij stellen de benoeming van de nieuwe ceo vooral op prijs vanwege zijn ervaring in het veranderen van organisaties.

Volgens Harrie Noy, voorzitter van de raad van commissarissen bij BAM, is dat ook de reden waarom het bouwbedrijf is uitgekomen bij Joosten. „Belangrijk voor BAM is zijn bewezen trackrecord in transformatieprogramma’s, waarmee hij organisaties verbeterde, evenals hun operationele prestaties en marges.”

Aandeelhouders moeten 24 autgustus de benoeming van Joosten nog goedkeuren, maar reageerden maandagochtend alvast enthousiast. Het aandeel BAM opende ruim 2% hoger. De Ondernemingsraad is inmiddels akkoord gegaan.