Financieel/Geld

Winkeldeur vaker dicht voor oudere verkoper

Door Redactie DFT

Jan van Eijndhoven

Oudere verkoopmedewerkers komen een stuk moeilijker aan een baan dan jongere collega’s. Ervaren verkopers maken de meeste kans om aan de slag te gaan in een kleinere specialistische winkel. Of ze moeten ander beroep uitoefenen, zoals taxichauffeur.

Jan van Eijndhoven

Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. Slechts een derde van de 50-plus-verkopers met een WW-uitkering vindt binnen een jaar een nieuwe baan, tegenover 86% van de jongere verkopers. Van de 14.500 WW’ers met een verkoopberoep is de helft 50-plus.

Bouw

Volgens Freek Kalkhoven, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV, verschillen de kansen voor oudere verkopers sterk per segment. Omdat de bouw aantrekt, zijn er veel vacatures voor verkopers van badkamers en sanitair, keukens, en voor verkopers in bouwmarkten. „Als verkoper heb je minder goede arbeidsmarktkansen in winkels met een breed en algemeen productassortiment, zoals van boeken en kantoorartikelen. De verkoop van dergelijke producten verschuift steeds meer naar webwinkels”, aldus Kalkhoven.

UWV rekent dit jaar en volgend jaar op een toename 18000 verkoopbanen per jaar. Afgelopen drie jaar gingen juist veel banen verloren bij grote warenhuizen en winkelketens. Inmiddels trekt de economie weer aan en ontstaat vooral werkgelegenheid bij webwinkels en specialistische winkels. Ondanks deze groei komen de vijftigplussers nog steeds moeilijk aan het werk.

Klantenservice

UWV ziet voor hen ook kansen buiten de detailhandel. Zo kunnen ze terecht in de logistiek als logistiek medewerker, in een klantcontact centrum als medewerker klantenservice of in de vervoersbranche, bijvoorbeeld als taxichauffeur.