Nieuws/Financieel
548972
Financieel

Fruitvliegjes in de val

Fruitvliegjes zijn een bron van irritatie in veel huishoudens en kantoren. Ferdinand van der Neut ontdekte waarom bestaande vallen niet goed werken en ontwierp een verbluffend simpele oplossing. Via Kickstarter wil hij geld binnenhalen om zijn Fruit Fly Ninja verder te ontwikkelen.

Bij de technologische startup waar Van der Neut (32) als business developer werkte was het fruitvliegjesprobleem afgelopen zomer ook een behoorlijke sfeerverpester. Er moest een betere oplossing komen, vond Van der Neut.

Toen hij met een flinke knieblessure thuis kwam te zitten had de TU Delft-ingenieur alle tijd om daarover na te denken. Een paar tests later kwam hij tot de conclusie dat de oplossing eigenlijk logisch is.

„Fruitvliegjes planten zich vooral voort in rottend fruit. En dat ligt vaak in de prullenbak, dus daar moet de val ook worden geplaatst,” legt hij uit.

Aanvankelijk wilde de ondernemer zijn Fruit Fly Ninja in de avonduren en weekenden verder ontwikkelen, maar dat bleek toch moeilijker te combineren dan gedacht. Maandenlang lag de boel stil.

„Pas toen hij en zijn werkgever besloten beiden een andere kant op te gaan, rook hij zijn kans om er vol gas tegenaan te gaan.

Belangrijkste punten waren het ontwerp van het flesje en het vinden van de juiste lokvloeistof voor de vliegjes. „Ik kon geen bestaand flesje gebruiken, want hij mag niet te zwaar zijn. Ik wil de vallen online aanbieden en ze moeten wel door de brievenbus kunnen. Dus heb ik een eigen flesje ontworpen en ook een patent aangevraagd.”

Tot nu toe heeft de ondernemer alles zelf gefinancierd. In februari is de Fruit Fly Ninja gelanceerd op Kickstarter. „Via crowdfunding wil ik vooral marketingbudget binnenhalen, en uiteindelijk ook een specialist in dienst nemen. Want de klant bereiken, daar draait het om!’’

„Maandelijks zoeken er op Google meer dan 50.000 mensen naar fruitvliegjesvallen, daarmee lijkt het in ieder geval een groter probleem te zijn dan bijvoorbeeld muggen, wespen en muizen. Geweldig dat ik al die mensen straks allemaal kan helpen met mijn product!”

DFT besteedt regelmatig aandacht aan opmerkelijke crowdfundingprojecten, maar geeft daarmee geen investeringsadvies af.

Klik hier voor meer verhalen over Crowdfunding

Bekijk hier de campagne op Kickstarter