Nieuws/Financieel
548973
Financieel

Helpende hand voor ouders

Voor kinderen van dementerende ouderen is bijspringen als mantelzorger niet altijd eenvoudig. Woon je ver van elkaar, dan is extra hulp huren wellicht handiger. Sabine Blom van Assendelft ontzorgt mantelzorgers.

Helpen met boodschappen doen en met je ouders meegaan naar het ziekenhuis is belangrijk, maar lastig als je na een lange werkdag daarvoor nog een uur moet rijden. Blom van Assendelft merkte in 2013 dat veel vriendinnen worstelden met mantelzorg voor hun ouders. Tegelijkertijd zag ze voldoende vrouwen die werk in de verzorging zoeken. Daarin kan ik wel bemiddelen, dacht Blom van Assendelft. Terwijl ze in september 2013 nog bij Douwe Egberts werkte, begon ze met Saar aan Huis.

 

Bovenop de uren thuiszorg

Ouderen wonen langer thuis en krijgen vooral minder hulp voor huishoudelijke taken. Blom van Assendelft wist niet van de veranderingen in de ouderenzorg, maar die brengen haar concept nu wel verder. Vaak krijgen de ouderen al reguliere thuiszorg over de vloer, maar er zijn genoeg momenten op de dag dat ze een extra helpende hand kunnen gebruiken.„Vrouwen die als Saar aan Huis werken, zijn gewend mensen te helpen en nemen verantwoordelijkheid”, zegt Blom van Assendelft. „Als kinderen een Saar aan Huis willen inhuren, doen we eerst een uitgebreide intake met de oudere. Zo kiezen we voor een verzorger die bij de behoeften van de oudere past.”

 

Saar aan huis nu landelijk

Blom van Assendelft begon in Zuid-Kennemerland en omgeving en er zijn nu ook mensen aan de slag in Arnhem, Laren en Wassenaar. Daar heeft ze drie dames gevonden die met haar concept aan de slag gaan. Groningen en Den Bosch volgen binnenkort. Via een franchiseconstructie krijgt Blom van Assendelft een klein deel van de uurprijs van €23. „Landelijk gaan was niet de bedoeling, maar ik kreeg vaak verzoeken voor een Saar in andere delen van het land. Ik doe dit uit idealisme, om ouderen gelukkig te maken. Omdat een vriendin me een zetje gaf om het breder op te pakken, heb ik er nu een dagtaak aan. Er zijn nu in totaal veertig Saars. We hebben vijftig klanten die gemiddeld voor vijf uur per week een Saar huren.

 

Swiebertje

,,Saar aan Huis is vernoemd naar Saartje, de huishoudster uit de serie Swiebertje. Volgens Blom van Assendelft kennen ook dementerende ouderen dit personage. „Saar onthouden ze en vaak noemen ze de hulp ook zo, in plaats van bij haar echte naam.”

Elke week doet een Starter van de Week zijn of haar verhaal in DFT Ondernemen.

Klik hier voor meer Starter van de Week-verhalen