Nieuws/Financieel
550025500
Financieel

Wall Street op winst na cijferregen

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag op winst. Beleggers op Wall Street verwerkten een fikse hoeveelheid bedrijfsresultaten van grote namen als bijvoorbeeld frisdrankproducent Coca-Cola, defensieconcern Lockheed Martin, industrieconglomeraat United Technologies en motorfietsenbouwer Harley-Davidson.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,3 procent hoger op 27.249 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent vooruit tot 2995 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 8214 punten.

De koers van Coca-Cola steeg 5,6 procent en bereikte daarmee een recordniveau, dankzij meevallende resultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele jaar. Het bedrijf deed goede zaken met suikervrije drankjes, zoals Coca-Cola Zero, met name in Azië.

Harley-Davidson

United Tech kreeg er 0,8 procent aan waarde bij. De maker van vliegtuigmotoren, liften en airconditioners krikte eveneens zijn prognoses voor het lopende boekjaar op. Andere stijgers na meevallende cijfers waren onder meer speelgoedmaker Hasbro (plus 8,6 procent), verfproducent Sherwin-Williams (plus 7,4 procent) en de fabrikant van verzorgingsproducten Kimberly-Clark (plus 0,3 procent).

Harley-Davidson kwam met tegenvallende cijfers en gaf aan dit jaar op een zwakkere motorenverkoop te rekenen dan eerder gedacht. Het aandeel Harley--Davidson ging na een lagere opening desondanks 5,4 procent omhoog.

Apple

Lockheed Martin, bouwer van de F-35 Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), gaf een eerdere koerswinst prijs en zakte licht, ondanks een verhoging van de prognoses. Ook vrachtwagenbouwer en DAF-moederbedrijf Paccar (min 0,5 procent) en witgoedleverancier Whirlpool (min 5,6 procent) konden beleggers niet imponeren met hun prestaties.

Apple ging 0,2 procent omhoog. Het concern zou vergevorderde gesprekken met Intel (plus 0,2 procent) voeren om de tak van de chipgigant over te nemen die draadloze modemchips maakt. Met de deal, die al deze week rond kan komen, is 1 miljard dollar gemoeid.

De euro was 1,1155 dollar waard tegen 1,1153 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent op 56,50 dollar. Brentolie klom 0,2 procent tot 63,42 dollar per vat.