Nieuws/Financieel
55033476
Financieel

AEX sleept kleine winst binnen met Galapagos aan kop

Stijgingen bij technologiefondsen Prosus, ASMI en ASML geven de AEX dinsdag bij de slotbel een kleine winst. Bankaandelen verliezen flink, net als staalreus ArcelorMittal. Beleggers krijgen meer zorgen over verlengde lockdowns. Maar uitspraken van Janet Yellen sterken beleggers in hun vertrouwen dat de economie fors herstelt van de coronacrisis.

De AEX is 0,2% hoger gesloten op 651,28 punten. De AMX daalt 0,8% tot 968,96 punten.

De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en Franse CAC 40 boeken klein verlies tot -0,3%.

De Duitse ZEW-index, die het ondernemersvertrouwen peilt, steeg naar 61,8 indexpunten in december, tegen 55 punten eerder.

In New York staan de beurzen 0,5% tot 0,8% in de plus. Op Wall Street meldde Goldman Sachs beter dan verwachte kwartaalresultaten met een winstverdubbeling. Bank of America bleef achter bij verwachtingen.

,,De markt is terughoudend. Ze is in afwachting van een vreedzame transitie woensdag van de macht in Washington. Daarover waren zorgen afgelopen dagen, met extra checks van de beveiliging”, zegt Renco van Schie van vermogensbeheerder Valuedge.

,,Daarbij komt de beweging richting eerdere strengere dan soepeler lockdowns. Het meest relevant op de korte termijn is daarbij de dollar geworden”, tipt hij. De euro noteert 0,5% hoger bij $1,2133.

,,Door de zwakkere dollar profiteerden aandelen in het buitenland tegen lokale munten genoteerd, zoals de Aziatische aandelen. Dat effect nu omkeren ten gunstige van de VS”, aldus Van Schie.

Cruciaal is volgens hem dat het tempo van vaccinatie in de VS en Europa achterblijft bij verwachtingen. Tegelijkertijd werd in Duitsland een mogelijk nieuwe coronavariant ontdekt. „Die inenting biedt ons zicht op heropening van de economie, dat zou veel sneller moeten kunnen.”

Yellen biedt hoop

Voormalig Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen verschijnt vandaag voor een speciale commissie in de Amerikaanse Senaat. De beoogde nieuwe minister van Financiën liet weten dat het tijd is voor grote stappen om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen en een recessie te voorkomen. Biden kwam vorige week met een plan voor een steunpakket van $1,9 biljoen.

,,Daar wil Yellen extra investeringen bovenop doen, dat houdt de markt positief”, zegt handelaar Cees Smit van Today’s.

,,Bij een huidig verdeeld Congres en een 50-50 verhouding voorzie ik toch meer stabiliteit voor politiek en markten; parlementsleden hebben elkaar straks nodig, ze zullen meer het midden zoeken”, zegt econoom Han Dieperink van Aureus. ,,Dat geeft een matigend effect. Wat veel bruikbaarder is voor markten dan de polarisatie tot nu toe.”

Brentolie steeg 2,2% tot $55,90 per vat. Energieagentschap IEA verlaagde de groeiverwachtingen, met 300.000 vaten per dag tot 5 miljoen vaten, vooral vanwege de doorzettende coronapandemie.

Galapagos gewild

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sluit biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 3,8% aan kop, na door zowel het Britse Barclays als het Amerikaanse Morgan Stanley op de kooplijst te zijn gezet.

Techinvesteerder Prosus volgt met een vooruitgang van 3,7%. Just Eat Takeaway wint 1%, het kwam op de kooplijst van Kempen.

Philips heeft veel winst laten lopen tot 0,4% stijging bij het slot. Het medisch technologiebedrijf heeft een bod uitgebracht op een Amerikaanse maker van patiëntvolgsystemen voor $635 miljoen.

Shell houdt maar net 0,1% over, geholpen door een koersdoelverhoging door Credit Suisse en een lichte stijging van de olieprijzen.

„Shell deed het afgelopen tijd heel behoorlijk. En ik verwacht dat president Biden de oliesector gaat aanpakken, dat zal zijn effect krijgen op de koers”, zo verklaart handelaar Cees Smit van Today’s de koers.

Zwaargewicht Unilever wint 0,3%.

Grote banken zoals ING en ABN Amro zakten tot 2%. Smit: „Mogelijk als reactie op het cijfer van veertig miljoen Amerikanen dat met huisuitzetting wordt bedreigd omdat ze de hypotheekaflossing niet kunnen betalen. Die uitzettingen zijn voorlopig gestopt door Washington, maar de ernst is duidelijk. Tijdens de kredietcrisis werden tien miljoen Amerikanen uit hun woning gezet. Bankaandelen zouden dus nog lager kunnen staan.”

AkzoNobel zakt 0,2%, na maandag 3,1% te hebben ingeleverd in reactie op het overnamebod op Tikkurila. Het kreeg een adviesverlaging van kopen naar houden van Deutsche Bank, bij een koersdoel dat naar €96 gaat, komend van €102.

Dataleverancier Relx staat 0,4% hoger, na door de Franse zakenbank Exane van de verkooplijst te zijn gehaald. Wolters Kluwer plust een fractie.

Staalmaker ArcelorMittal, maandag nog geliefd na gunstig nieuws over de Chinese economie, zakt 4,9% bij de slotbel.

Bij de middelgrote fondsen gaat market maker Flow Traders met 1,3% winst aan kop.

Onderin noteert Corbion 3,2% verlies. Olieconcern SBM Offshore daalt 1%. Bank of America verhoogde zijn koersdoel van €8,50 naar €11,00 bij een onveranderd ’underperform’-advies. De analisten rekenen op een serie winstwaarschuwingen in de sector, in de analyse wordt SBM Offshore expliciet genoemd.

Bij de smallcaps presteert het biotechbedrijf Vivoryon weer sterk met 7,5% koerswinst. Dit jaar geeft het inmiddels Nederlandse concern met Duitse wortels 68% koersrendement bij Euronext.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.