Nieuws/Financieel
550411546
Financieel

Holland America Line verkoopt de Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) verkoopt vier van haar schepen, waaronder de Ms Rotterdam.

Dat schip speelde dit voorjaar nog een belangrijke rol bij de hulp aan opvarenden van het cruiseschip Zaandam, die lange tijd nergens van boord mochten wegens coronabesmettingen op het schip.

HAL, met het hoofdkantoor in Seattle, verkoopt naast het schip de Rotterdam ook de Amsterdam aan zijn Noorse branchegenoot Fred Olsen Cruise Lines. Daarmee is 37 miljoen dollar gemoeid, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. HAL verkoopt daarnaast de Maasdam en de Veendam, maar maakte de verkoopsom daarvoor niet bekend.

Vlaggenschip

De vier schepen werden tussen 1993 en 2000 in gebruik genomen door HAL. De Rotterdam gold lange tijd als officieus vlaggenschip van de cruisehaven in de Maasstad, aldus het Havenbedrijf.

Veel van de cruisereizen met de vier schepen die al gepland stonden, gaan niet meer door. Het Brits-Amerikaanse HAL-moederbedrijf Carnival zit door de wereldwijde coronacrisis financieel aan de grond nu cruisereizen amper mogelijk zijn.

Het concern leed in de eerste helft van zijn boekjaar een verlies van bijna 5,2 miljard dollar. Waar mogelijk verlaagt het bedrijf de kosten en zoekt het naarstig naar extra financiering om tekorten op te vullen.