Nieuws/Financieel
550600620
Financieel

ING-baas wil Europese bankenunie verdiepen

Berlijn - Het Duitse voorstel om de Europese bankenunie te verdiepen heeft de steun van ING-baas Ralph Hamers. Hij schaarde zich in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag achter de plannen.

Volgens Hamers zou een bankenunie kredietverstrekkers versterken. "Het banksysteem zou stabieler en efficiënter zijn. Maar één belangrijk element ontbreekt nog en dat is het Europese depositogarantiestelsel. Dit is de enige manier om de bankenunie te voltooien. Dit moet absoluut gebeuren", zo zei hij.

Met de bankenunie wil de EU grofweg drie doelen bewerkstelligen. De unie wil zorgen voor verdere financiële stabiliteit door een depositogarantiestelsel, gelijke regels voor banken in Europa, en sneller ingrijpen dan voorheen bij problemen.

Risico's verminderen

Volgens een recent plan van de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz, zou Duitsland bereid zijn om meer samenwerking te overwegen bij het garanderen van deposito's. Duitsland was juist jarenlang tegen een dergelijke stap.

De Duitse geste kwam met een lijst van eisen gericht op het verminderen van risico's in de Europese banksector. Zo zouden onder meer limieten gesteld moeten worden aan de hoeveelheid schulden die bij banken uit kunnen staan zonder dat voorzieningen worden getroffen.