Nieuws/Financieel

Zwak banenrapport zet rem op Wall Street

De effectenbeurzen in New York moesten vrijdag overwegend nipt terrein prijsgeven. Na de recordjacht maakten beleggers in de VS een pas op de plaats na een domper uit de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde fractioneel lager op 22.773, 67 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,1% tot 2549 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte nog 0,1% aan tot 6590 punten.

De werkgelegenheid in 's werelds grootste economie bleek afgelopen maand onverwacht en voor het eerst in zeven jaar te zijn gedaald. Er gingen per saldo 33.000 banen verloren, waar gerekend werd op een bescheiden aanwas van 80.000 stuks. Dat komt doordat veel bedrijven dicht waren of slechts op halve kracht konden werken als gevolg van de orkanen Harvey en Irma.

Voorbijgaande aard

Economen gaan ervan uit dat het effect van de orkanen van voorbijgaande aard is en dat de arbeidsmarkt de komende maanden een sterk herstel laat zien. Het is daarom maar de vraag welke conclusies de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, aan de cijfers verbindt. Doorgaans heeft het banenrapport grote invloed op het rentebeleid van de Fed. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de Fed in december de rente opnieuw verhogen.

Het aandeel Costco Wholesale dook 6% in het rood vanwege tegenvallende kwartaalcijfers. Het groothandelsbedrijf boekte meer winst dan analisten hadden voorzien, maar de omzet voldeed niet aan de verwachtingen. Ook de ontwikkeling van het aantal pashouders viel de kenners tegen.

Debuut Switch

De exploitant van datacenters Switch maakt zijn debuut op Wall Street. Beleggers zagen het wel zitten met Switch en de koers sprong 21,9% omhoog. Het technologiebedrijf haalde met de beursgang 531 miljoen dollar op.