Financieel/Geld
551826184
Geld

’Particulieren kunnen weg naar noodsteun niet vinden’

Minister Koolmees (Sociale Zaken): „Meld je nou, de hulp is er.”

Minister Koolmees (Sociale Zaken): „Meld je nou, de hulp is er.”

DEN HAAG (ANP) - De Tonk-regeling voor particulieren die door corona hun vaste lasten niet meer kunnen betalen wordt veel minder aangevraagd dan verwacht. In sommige gemeenten blijven de aanvragen voor de regeling steken op slechts 10% van het verwachte aantal.

Minister Koolmees (Sociale Zaken): „Meld je nou, de hulp is er.”

Minister Koolmees (Sociale Zaken): „Meld je nou, de hulp is er.”

Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken betreurt dat. „Dat valt inderdaad een beetje tegen. Zonde”, zegt de minister maandag in het AD, dat de cijfers op een rijtje heeft gezet.

Volgens Koolmees is de Tonk-regeling mogelijk te onbekend. Daarnaast zouden aanvragers zich soms schamen. „Onterecht overigens. Meld je nou. De hulp is er”, zegt hij.

Koolmees meent dat de hulp wel degelijk nodig is: „Er zijn mensen die voor geen enkele regeling in aanmerking komen, maar wel hoge woonlasten hebben. Denk aan flexkrachten zonder WW-rechten, zelfstandigen met een werkende partner of mensen met een eigen bedrijfje. Zij vielen tussen wal en schip, maar kunnen via de Tonk alsnog geld krijgen om hun lasten te betalen.”

De verschillen tussen gemeenten zijn wel groot. Zo is in Amsterdam al wel 30% van het budget uitgegeven. Ook het bedrag dat mensen krijgen, verschilt per gemeente. In Utrecht krijgen aanvragers maximaal €1500, schrijft het AD. In Amsterdam ligt dat bedrag echter vier keer zo hoog.

Kopje-onder

De minister zegt rond 20 mei te beslissen hoe de steun er na 1 juli uit moet zien. „Het is belangrijk dat we echt voorkomen dat ondernemers en werkenden kopje-onder gaan, terwijl we zó lang mensen met steunpakketten hebben geholpen. Ze hebben gewerkt, kijk maar naar de werkloosheid die laag is gebleven. We moeten zorgen dat mensen goed door de crisis worden geholpen. Die verantwoordelijkheid voel ik zeker”, aldus Koolmees in het AD.