Financieel/Nieuws

Catalaanse banktrots vlucht uit Barcelona

Door Ruben Eg

BARCELONA - De Catalaanse bank Caixa verplaatst zijn hoofdkwartier van Barcelona naar Valencia, vanwege de onrust door de onafhankelijksdrang van de Spaanse regio.

De raad van bestuur van Caixabank, de financiële trots van Catalonië, stemde vrijdag na een beraad van drie uur in met het besluit, zo meldt de Spaanse krant El Pais. „Caixabank moet als financiële instelling de belangen van klanten, aandeelhouders en werknemers beschermen en waarborgen. In het licht van de politieke en sociale situatie in Catalonië heeft de rvb unaniem besloten om de hoofdzetel naar Valencia over te dragen”, aldus ceo Jordi Gual.

Het eveneens Catalaanse Banco Sabadell, de op vier na grootste bank van Spanje, maakte donderdagavond bekend om dezelfde reden Barcelona te verruilen voor de badplaats Alicante.

Caixabank trekt in het voormalige hoofdkantoor van Banco de Valencia, in het centrum van de sinaasappelstad. Het bestuur maakte gebruik van een decreet die de Spaanse regering heeft ingesteld. Die maakt het mogelijk om het hoofdkwartier te verhuizen zonder goedkeuring van de aandeelhouders.

Ook het energiebedrijf Gas Natural SDG, infrabedrijf Abertis en verzekeraar Catalana Occidente zouden overwegen Catalonië de rug toe te keren vanwege de kans op onafhankelijkheid.