Financieel/Nieuws
553937
Nieuws

Goudgekte Australië waait over naar belegger

Vondst van goud houdt Australië in greep.

Vondst van goud houdt Australië in greep.

De goudwereld is in rep en roer. In Australië hebben mijnbouwbedrijven het edelmetaal gevonden in dezelfde aardlaag waar in Zuid-Afrika vanaf 1850 tonnen goud werd gedolven.

Vondst van goud houdt Australië in greep.

Vondst van goud houdt Australië in greep.

Onder lokale goudzoekers is het westen van Australië inmiddels de “nieuwe goldrush van de 21e eeuw” uitgebroken, melden Australische media als The Australian. Die merkt kenmerkt zich overigens al decennia door veel speculatie.

Beleggers steken nu grif geld in de exploratie bij Pilbara in het westen van Australië, waar altijd veel ijzererts werd aangetroffen. Hoewel daar nu goud aangetroffen is, kan het afpellen van het goud in de drie miljard oude laag in het mijngebied Purdy’s Reward mogelijk jaren duren.

Fortuin gemaakt

Beleggers die de verbintenis van de rijke aardlaag met Zuid-Afrika zien, stappen in. In het Zuid-Afrikaanse Witwatersrand is bijna de helft van de huidige wereldgoudvoorraad gevonden. Het gebied werd prooi van een golf gelukzoekers, waaronder Nederlanders die er fortuin maakten.

De eerste vondsten in Australië toonden stukken die voor 98% puur goud bevatten, wat in de sector vrij uitzonderlijk is. Aandelen van de gouddelver Novo Resources schoten direct na een live-uitzending vanuit de mijnbouwput naar een zaal vol beleggers in Denver na de volgende vondst met 27% omhoog. Het bedrijf heeft een marktwaarde van inmiddels ruim een miljard dollar.

Novo heeft een joint venture met Artemis Resources, dat na de de eerste succesvolle vondst in juli vier keer meer waard werd op de beurs. In september staken beleggers er $12 miljoen in. Een bedrijfje pal naast het veld, Minnow Kairos Minerals, haalde onlangs kapitaal op voor uitbreiding.

Vluchtheuvel risico’s

Hongerige beleggers lieten ook dit aandeel dit jaar in waarde verdubbelen, hoewel er in het verleden volop bedrijven de mist in gingen. Beleggers investeren momenteel ook in de goudwinning, omdat particulieren met de oplopende geopolitieke spanning in Noord-Korea en de VS meer zekerheid zouden willen kopen.

Het Australische goud is enkele jaren eerder bij toeval ontdekt door een helikopterpiloot die vee aan het opdrijven was.

Vanuit Nederland participeert het Commodity Discovery Fund van Willem Middelkoop. Dat heeft van zijn hele portefeuille 9% in Novo en nog eens 9% in Artemis gestoken. Dit jaar staat Commodity Discovery Fund op 11% winst. ,,Vooral dankzij de deelnemingen in Australië”, zegt hij.

Historisch

,,Als aangetoond wordt dat het goud in dezelfde aardlaag als in Zuid-Afrika zit, dan krijgt deze vondst vooral grote historische betekenis.” Het nettototaalrendement van dit fonds stond vanaf de oprichting in 2008 eind september dit jaar op bijna 18% in de min.

Plethora Precious Metal Fund in Nederland heeft al langer een belang in Novo Resources. Het financiert al enige jaren de zoektochten van de Novo-topman, de geoloog Quinton Hennigh, die in het gebied de link met Witwatersrand in Zuid-Afrika legde. Hij bezit 10.000 vierkante kilometer in deze regio.

’Ongeëvenaard’

Hedgefonds Plethora Precious Metal Fund staat dankzij de goudvondst in Australië dit jaar op naar schatting 152% positief rendement. Sinds de start van het fonds in 2012 noteerde het 286% in de plus.

Novo wordt als bedrijf door alle belangstelling en de live-uitzending hoog gewaardeerd in de markt. Plethora denkt evengoed dat het, als speculatieve belegging, bij verder exploratiesucces een in deze sector „nagenoeg ongeëvenaard” rendement kan behalen.