Nieuws/Financieel
554371004
Financieel

Opiatenmaker Purdue treft miljardenschikking met Justitie VS

WASHINGTON (ANP) - Opiatenmaker Purdue Pharma heeft naar verluidt een regeling getroffen in het grote Amerikaanse opiatenschandaal. De onderneming zou de kwestie met Justitie in de Verenigde Staten schikken voor een bedrag van 8 miljard dollar, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De regeling zou nog deze week officieel bekendgemaakt worden.

Purdue bracht onder meer de verslavende pijnstiller OxyContin op de markt. Het bedrijf wordt er net als andere van beschuldigd dat het de verslaving in de hand zou hebben gewerkt.

Talloze Amerikanen zijn de afgelopen jaren verslaafd geraakt aan morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Jaarlijks komen tienduizenden mensen in de Verenigde Staten om het leven door overmatig gebruik van de middelen. Bedrijven zouden de markt overspoeld hebben met de middelen en de risico's voor gebruikers hebben gebagatelliseerd.

Het ophanden zijnde akkoord met Justitie betekent niet dat de zaak voor Purdue is afgedaan. Tegen de onderneming lopen nog duizenden civiele zaken. Die zadelen het bedrijf mogelijk nog op met een kostenpost van 10 miljard dollar.

Om de claims het hoofd te bieden vroeg Purdue eerder faillissementsbescherming aan. Door de zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure te voeren, kan de onderneming doorstarten terwijl het de rechtszaken oplost.