Financieel/Nieuws
557574
Nieuws

Kartelonderzoek Brussel bij banken

AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft afgelopen dinsdag een kartelinval gedaan bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De Commissie gaat na of nieuwe regels om bankrekeningen aan apps van andere bedrijven te koppelen worden tegengewerkt. De NVB bevestigt zondagavond het onaangekondigde bezoek uit Brussel. Een woordvoerder stelt dat de belangenvereniging ‘volledige medewerking’ geeft aan het vooronderzoek. Meer details wilde de zegsman niet kwijt.

Vrijdagavond maakte de Commissie via een persbericht bekend dat het ‘in enkele Europese lidstaten’ inspecties had uitgevoerd rondom de aanstaande nieuwe Europese wetgeving die banken verplicht rekeninggegevens van klanten te delen met andere bedrijven. Deze veelbesproken nieuwe wetgeving, PSD2 genaamd, wordt echter niet bij naam genoemd. Vooralsnog is de Commissie niet bij banken zelf langs geweest, zo blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse grootbanken.

Een woordvoerder van de Commissie wil niet op situaties in specifieke landen ingaan. In het persbericht staat vermeld dat Brussel bezorgd is dat banken en bankenbelangenverenigingen de regels, die vanaf de jaarwisseling moeten ingaan, aan het tegenwerken zijn om nieuwkomers in de financiële wereld de pas af te snijden. De Commissie benadrukt dat het om een vooronderzoek gaat, en dat niet op voorhand vast staat dat er ook daadwerkelijk sprake is van een bankenkartel. Onduidelijk is op basis van welke vermoedens het vooronderzoek wordt uitgevoerd.

PSD2 verplicht banken om bankgegevens van klanten, die hier toestemming voor geven, te koppelen aan apps en websites van niet-banken. Dit moet innovatie en concurrentie rondom betaalverkeer en financiële planners bevorderen. De Nederlandse banken bekritiseren de nog altijd heersende onduidelijkheid rond de technische en veiligheidsvoorschriften rond PSD2. De Nederlandse Tweede Kamer heeft de invoering onlangs een jaar uitgesteld.