Financieel/Geld
55794044
Geld

Benzineprijs stijgt naar nieuwe hoogtes, nu door grens €2,10

Amsterdam - De benzineprijs klimt naar hoogten die nooit eerder zijn genoteerd. Donderdag kwam de gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 uit boven €2,10. Dat is inmiddels al twee dubbeltjes boven de oude records uit 2012.

Vergeleken met een jaar geleden ligt de benzineprijs nu 38% hoger. De stijging komt door het aantrekken van de wereldeconomie nu de coronacrisis grotendeels onder controle is. Bovendien zet oliekartel OPEC de oliekraan niet ruim open. Ook had de olie-industrie de investeringen op een laag pitje gezet vanwege de zwakke oliemarkt. De prijs van een van ruwe Brent-olie bedraagt nu ruim $82. Dat was een jaar geleden nog $39.

België

De gemiddelde adviesprijs, zoals berekend door de organisatie United Consumers, is een gemiddelde van de hoogste benzineprijzen die grote olieconcerns berekenen. Die prijs wordt meestal alleen betaald langs de snelweg of in binnensteden.

Bij onbemande benzinepompen starten de literprijzen bij €1,82, blijkt uit gegevens op de website Brandstofzoeker.nl. In België kunnen automobilisten terecht voor prijzen vanaf omstreeks €1,57. In Duitsland is dat ongeveer €1,61.

Meer dan de helft van de benzineprijs in Nederland vloeit in de staatskas, in de vorm van een vaste accijns en btw. Dat is bij deze benzineprijs ongeveer €1,20 op elke liter, aldus gegevens van United Consumers.

Ook de adviesprijs van lpg ging omhoog. Een liter kost nu €1,131. De adviesprijs voor een liter diesel bleef ongewijzigd op €1,760.