Nieuws/Financieel
561747826
Financieel

Dow gaat flink hoger naar verkiezingsdag toe

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten maandag bij de start van de nieuwe handelsmaand overwegend een opgewekt beeld zien.

De beurshandel op Wall Street staat deze week vrijwel volledig in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag. Vrijdag werd het sentiment nog gedrukt door tegenvallende kwartaalberichten van de technologiegiganten Apple, Amazon en Facebook.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent in de plus op 26.924 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1 procent tot 3304 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,4 procent hoger gezet op 10.958 punten.

Beleggers wikken en wegen al langere tijd wat de meest gunstige uitslag zou zijn, een tweede termijn voor Donald Trump of een overwinning voor de Democraat Joe Biden die voor ligt in de peilingen. Biden zou namelijk nog grotere stimuleringsmaatregelen willen om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen.

Gezien de noodzaak van nieuwe steunmaatregelen, is Biden op korte termijn de beste uitkomst voor de beurzen, zegt hoofdeconoom Gilles Moëc van verzekeraar AXA Group bijvoorbeeld. Hij rekent er daarbij op dat de Democratische partij ook een goede kans heeft de meerderheid in het Congres verkrijgen. De kenner denkt dat beleggers zich in het algemeen al hebben verzoend met dit 'blauwe golf'-scenario.

Moëc schrijft Trump echter nog niet af. Maar zelfs als Trump wint zou het hoogst onwaarschijnlijk zijn dat de Republikeinen ook het Huis van Afgevaardigden overnemen, schat de deskundige in. En dan dreigt er in Washington 'beleidsverlamming' op te treden. Dit zou de minst gunstige uitkomst zijn voor de financiële markten. Het blijft overigens de vraag hoe snel een definitieve uitslag bekend is, omdat veel stemmen per post worden uitgebracht. Ook zou Trump bij verlies de uitslag kunnen aanvechten.

Cosmeticaconcern Estée Lauder heeft zijn resultaten afgelopen tijd zien terugvallen, maar de door het bedrijf gepubliceerde cijfers waren wel beter dan analisten verwacht hadden. Het aandeel ging bijna 2 procent omhoog. Schoonmaakmiddeleproducent Clorox opende ook de boeken en kreeg er meer dan 3 procent bij.

Dunkin' Brands steeg 6,5 procent. De eigenaar van Dunkin' Donuts en de ijsketen Baskin-Robbins wordt overgenomen door Inspire Brands. Die investeerder is al eigenaar van een aantal andere fastfoodketens.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd