Financieel/Geld
561843753
Geld

Webwinkeliers: Sint moet cadeaus eerder bestellen

Amsterdam - Onder het motto ’Wees voorbereid, bestel op tijd’ adviseert de webwinkelbranche de Sint en zijn zwarte pieten om tijdig hun bestellingen te plaatsen. Vooral Black Friday en Cyber Monday kunnen roet in het eten gooien.

Dit jaar valt de jaarlijks groeiende internationale koopjesdag Black Friday (29 november) vlak voor Sinterklaas, wat naar verwachting zal zorgen voor een zeer grote verkooppiek in slechts enkele dagen. Op 2 december is het alweer Cyber Monday. Daardoor bestaat het risico dat te laat bestelde pakjes pas na het grote kinderfeest worden afgeleverd, vreest de branche.

„Webwinkels en vervoerders nemen maatregelen zoals het inzetten van extra mankracht. Maar hoe eerder er besteld wordt, hoe meer spreiding en minder bezorgdruk in enkele dagen”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, de belangenverenging van webwinkeliers.

Ieder jaar zorgen de feestdagen volgens Thuiswinkel.org voor een omzetstijging van gemiddeld 28% ten opzichte van een normale week. De piekdagen in aantal bestellingen liggen dit jaar naar verwachting op Black Friday en Cyber Monday. Anders dan voorgaande jaren, vallen deze dagen zeer dicht op Sinterklaas. „Je kunt je voorstellen dat het een uitdaging wordt om al die miljoenen pakketjes voor pakjesavond te bezorgen”, zegt Jongen.