Financieel/Geld
564923934
Geld

Een derde van ontslagen valt in Amsterdam

Stilte op de Amsterdamse Wallen.

Stilte op de Amsterdamse Wallen.

AMSTERDAM (ANP/DFT) - Het aantal ontslagaanvragen is in oktober meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Stilte op de Amsterdamse Wallen.

Stilte op de Amsterdamse Wallen.

Werkgevers vroegen voor ruim 4600 vaste werknemers gedwongen ontslag aan bij het UWV. In september waren dat er nog 2100.

Bijna een derde van de ontslagaanvragen komt uit Amsterdam sinds de uitbraak van het coronavirus. De meeste aanvragen komen uit de horeca, met bijna 11% van het totaal. Ook in de detailhandel (9%) vallen veel ontslagen.

Volgens Sjef Roovers, manager arbeidsjuridische dienstverlening bij het UWV, is de toename te verklaren door het aflopen van het tweede steunpakket van het kabinet voor bedrijven die kampen met omzetverlies door de coronacrisis.

In totaal is tot en met oktober voor 23.438 medewerkers ontslag om bedrijfseconomische redenen aangevraagd bij het UWV. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode ruim 11.000.

Eerder deze week meldde het CBS dat het aantal bijstandsontvangers voor het tweede kwartaal op rij is gestegen. Eind september waren er 423.000 mensen met een bijstandsuitkering, bijna 7.000 meer dan een jaar eerder. De stijging was het grootst onder de jongeren, met bijna 3.000 (+8%) meer dan een jaar eerder.