Financieel/Geld
565172470
Geld

’Laat consument betalen voor dumpen matras’

Amsterdam - Elk jaar worden in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Twee derde verdwijnt gewoon in de verbrandingsovens. Volgens ABN Amro lopen de meeste consumenten best warm voor een verwijderingsbijdrage bij de aanschaf van een matras, zodat deze later opgehaald en gerecycled kan worden.

Volgens de bank gaat het jaarlijks om een afvalberg die de Johan Cruijff ArenA kan vullen tot het dak. Zouden al die matrassen gerecycled worden, zo heeft ABN Amro berekend, dan besparen we de komende tien jaar 185.000 ton CO₂. Dat is hetzelfde als 1,2 miljoen retourvluchten tussen Amsterdam en Parijs.

Jaarlijks worden onder meer zo’n 370.000 matrassen gewoon op straat gezet. Die kunnen meestal niet gerecycled worden, want daarvoor moeten ze droog en schoon zijn.

Enquête

ABN Amro pleit ervoor om producenten en gemeenten verantwoordelijk te maken voor het ophalen van matrassen, op kosten van de consument. Uit een enquête onder consumenten blijkt wel dat de meeste mensen niet op het moment van afdanken willen betalen voor het innemen van een oud matras.

9 van de 10 Nederlanders blijken wel open te staan voor verwijderingsbijdrage in het aankoopbedrag, dus een verplichte bijdrage aan de producent voor het ophalen en recyclen van een oud matras. Volgens ABN Amro is ruim de helft van de consumenten zelfs bereid hiervoor €10 euro of meer te betalen.

Voor recycling moeten matrassen droog worden aangeleverd.

Voor recycling moeten matrassen droog worden aangeleverd.

„De invoering van een verwijderingsbijdrage is dus kansrijk”, concludeert energie-expert Arnold Mulder van ABN AMRO. „Om het grootschalig recyclen van matrassen mogelijk te maken dient de hele keten anders te worden georganiseerd. De route naar recycling moet minstens zo eenvoudig worden als het aan de straat zetten van een matras.”