Nieuws/Financieel
565609957
Financieel

Turkse lira stort in na verlaging rente

Turkse munt verdampt in waarde na ingreep van centrale bank in rente.

Turkse munt verdampt in waarde na ingreep van centrale bank in rente.

Amsterdam - De Turkse munt is donderdag naar het laagste punt ooit gezakt tegen de dollar. De lira reageerde op de valutamarkt op de verlaging van de rente door de Turkse centrale bank, die bedoeld is om de torenhoge inflatie in het land te beperken.

Turkse munt verdampt in waarde na ingreep van centrale bank in rente.

Turkse munt verdampt in waarde na ingreep van centrale bank in rente.

De centrale bank geeft met die ingreep gehoor aan president Recep Tayyip Erdogan, die een afname van de kosten voor het lenen voor Turken wil. Het tarief voor de zogeheten repo-rente van een week gaat nu van 19% naar 18%.

De centrale bank beloofde eerder dat het de rente altijd hoger zou laten dan de inflatie. De inflatie in Turkije was in augustus 19,25%. De kerninflatie, exclusief energie- en voedselprijzen, bedraagt 16,75%.

Ramkoers

Met zijn strategie lag de dit jaar door Erdogan gesteunde en aangestelde bankgouverneur Sahap Kavcioglu lag daarmee op ramkoers met de president.

Kavcioglu omzeilt nu de hele discussie door zich te richten op de kerninflatie, waarbij de prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing zijn gelaten. Daardoor zou er nu opeens ruimte zijn voor een renteverlaging.

Droogte

Turkije kampt met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt. Met de al zwakkere wisselkoers van de lira maakte het leven in Turkije er in korte tijd flink duurder op. Voor iedere dollar krijgt een belegger nu 8,76 Turkse lira, dat ligt volgens valutahandelaren net onder het dieptepunt van juni.

Volgens de president zorgen de hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is juist om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Het vorige hoofd van de centrale bank Naci Agbal werd dit jaar ontslagen nadat hij de rente meermaals verhoogde om zo de inflatie onder controle te krijgen.