Financieel/Geld
567073694
Geld

Corporaties verkopen minder woningen aan starters

DEN HAAG (ANP/DFT) - Woningcorporaties verkochten ook vorig jaar weer minder woningen aan koopstarters. Daarmee zet de langjarige trend verder door. Steeds vaker gaan de woningen over naar investeerders of andere corporaties.

Vorig jaar verkochten corporaties 3717 woningen aan starters op een totaal van 18.000 verkochte woningen, blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Daarmee waren starters vorig jaar goed voor 21% van alle verkochte woningen. In 2019 gingen nog 4459 van de 11.000 woningen naar starters, 41% van het totale aantal.

Woningen die corporaties op de koopwoningmarkt aanbieden zijn doorgaans zeer geschikt voor koopstarters. De huizen zijn kleiner en goedkoper dan gemiddeld. Daarbij gaat het veelal om appartementen of rijtjeshuizen. Vaak worden die woningen aan de huidige bewoners verkocht.

Van alle woningen die alleenstaande starters vorig jaar kochten was 7% afkomstig van een woningcorporatie. In 2014 was dit nog ruim een vijfde.

Volgens het Kadaster betekent de verkoop aan investeerders niet automatisch dat deze woning voor starters verloren gaat. Vaak worden deze woningen opgeknapt en weer in de verkoop gedaan. Dan is de prijs wel hoger.

Dat woningcorporaties vorig jaar meer woningen verkochten, kwam vooral door de verkoop van woningen door Vestia. De financieel geplaagde woningcorporatie verkocht eind 2020 zo'n 5600 huurwoningen aan andere corporaties als onderdeel van een reddingsplan.