Nieuws/Financieel
567853086
Financieel

Bitcoin stort in op vrees hardere aanpak in China

De digitale munt bitcoin liet op maandag een verdere verzwakking zien met een duikeling tot onder de grens van $35.000, het laagste niveau sinds februari.

Op cryptoplatform Coindesk dook de bitcon rond 15.00 (Nederlandse tijd) nog eens 8% omlaag naar $32.218. Vorige week was ook al een daling ingezet nadat de cryptomunt eerder nog was opgeveerd tot boven de $40.000. In april tikte de digitale munt nog een piek aan dicht tegen $65.000.

De verdere druk op de bitcoin lijkt vooral te komen na het invoeren van nieuwe strengere regelgeving in China.

In een aantal provincies waar zogeheten miners, makers van cryptomunten, actief zijn worden de activiteiten al aan banden gelegd. China is goed voor bijna de helft van de totale productie van cryptomunten.

Maandag kwam daar de dringende oproep van de Chinese centrale bank bij aan het mobiele betaalplatform AliPay, met 1,3 miljard gebruikers in China, en aan alle binnenlandse banken, om niet langer cryptotransacties te ondersteunen. Dat zou tot een afname tot 90% van de mining-capaciteit kunnen leiden, aldus lokale media.

Ook handelsplatforms zijn aan banden gelegd. Vooral in het Aziatische land is de handel in digitale munten zeer populair.

"Gevaren van bitcoin"

Ook westerse beleidsmakers waarschuwen steeds vaker voor de gevaren van de bitcoin. Pieter Hasekamp, directeur bij het Centraal Planbureau (CPB) riep recent zelfs nog op tot een ’totaalverbod’ voor alle cryptomunten om ’een financiële ramp voor Nederlanders te voorkomen’.

Bij de sterk verminderde animo om in de bitcoin te stappen, speelt de Amerikaanse centrale bank (Fed) eveneens een rol. De Federal Reserve hint op een toekomstige verkrapping van het monetaire beleid, dat werkt vooral negatief door in het sentiment.

Daarnaast heeft Tesla-topman Elon Musk dit jaar al een flinke stempel gedrukt op de bitcoin. Zijn tweets over cryptomunten, die gevolgd worden door ruim 50 miljoen mensen, hebben in de voorbije maanden een negatieve impact gehad op de waarde van de digitale munt.

Anderzijds zijn er grote opkopers in de markt. Michael Saylor, grootaandeelhouder van MicroStrategy, meldde dat zijn techbedrijf inmiddels ruim 105.000 bitcoins op de balans heeft staan. Het gaf eerder voor ruim $450 miljoen obligaties uit voor de financiering van een deel van deze aankopen.

Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? Die vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’: