Nieuws/Financieel
569818803
Financieel

NYSE gaat beursnotering Chinese telecombedrijven toch schrappen

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Beursuitbater New York Stock Exchange (NYSE) gaat de notering van drie grote Chinese telecombedrijven toch schrappen. Dat bevestigde het bedrijf nadat bronnen al melding hadden gemaakt van het besluit. De nieuwe stap volgt na kritiek van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op het eerdere besluit om de noteringen van de bedrijven te beëindigen terug te draaien.

NYSE kondigde eerder deze week aan de notering van China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong te willen schrappen op last van de regering Trump. Die verbood vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die volgens Washington worden gecontroleerd of eigendom zijn van het leger in China. Daarbij werd gemeld dat de handel in de bedrijven tussen 7 en 11 januari zou worden opgeschort en het proces was begonnen om de noteringen van de bedrijven te schrappen.

Kort daarop gaf NYSE aan dat, na overleg met regelgevende instanties, anders is besloten. Een reden voor die draai werd niet gegeven. Nu wordt door tussenkomst van Mnuchin dus weer een U-bocht genomen door het beursbedrijf. De drie bedrijven zouden als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten worden beschouwd.

Het geharrewar over de notering op Wall Street heeft de drie Chinese bedrijven meer dan 30 miljard dollar aan marktwaarde gekost. China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong hebben hun primaire notering in Hongkong.

Peking zegt in een reactie te hopen dat de VS de wetten en marktregels zullen respecteren. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken berust de status van de VS als internationaal financieel centrum op investeerdersvertrouwen. De impact van beperkingen op de Chinese bedrijven zal beperkt zijn. Daarentegen zullen de Amerikaanse belangen worden geschaad.