Energieplafond brengt inflatie verder omlaag, voeding weer duurder
Ⓒ ANP / Ginopress
DEN HAAG (ANP) - Het energieplafond van de overheid helpt bij het terugdringen van de inflatie. Veel consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat uitgebreider rapporteert over de voorlopige cijfers over de consumentenprijzen van vorige maand.
Ⓒ ANP / Ginopress
De energie werd door het prijsplafond in januari 3,4 procent goedkoper dan in januari 2022. In december lagen de prijzen van energie nog 52 procent hoger dan een jaar eerder. Dat hielp de inflatie omlaag te brengen naar 7,6 procent, wat het statistiekbureau eerder al bekendmaakte. In december gingen de prijzen nog met 9,6 procent omhoog.
Maar ook zonder de invloed van energie meegeteld stegen de prijzen nog altijd. De inflatie zonder gas, elektra, warmte en brandstoffen kwam uit op 7,7 procent op jaarbasis. Dat is meer dan in december toen de prijzen nog 7,5 procent stegen. Mogelijk heeft dat te maken met een na-ijleffect. Bedrijven rekenen hogere prijzen door in hun producten en passen de prijzen pas aan zodra ze zelf ook met lagere kosten te maken hebben. Voordat consumenten dat merken gaat er enige tijd overheen.
Zaken als kinderopvang, voeding en benzine zorgden voor een toename van de inflatie, meldt het CBS. Maar kleding zorgde juist voor wat verlichting, aldus de statistici.
Inflatie Duitsland
De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest. Het levensonderhoud in de grootste economie van de eurozone werd desondanks in januari 9,2 procent duurder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van de Europese rekenmethode.
In december bedroeg de inflatie nog 9,6 procent. Destatis moest de publicatie van de inflatiecijfers een week uitstellen vanwege verwerkingsproblemen. Die vertraging dwong het Europese statistiekbureau Eurostat vorige week om een schatting te maken voor de Duitse inflatie. Het donderdag gepubliceerde inflatiecijfer valt hoger uit dan de schatting van Eurostat en de kans is dan ook groot dat het inflatiecijfer van 8,5 procent van de eurozone in januari iets naar boven zal worden bijgesteld.
Op basis van de eigen rekenmethode van Destatis nam de inflatie in Duitsland afgelopen maand iets toe tot 8,7 procent, van 8,6 procent in december. Dat de nationale inflatiemaatstaf in januari is gestegen, terwijl de Europese maatstaf is gedaald geeft volgens economen van ING aan dat de inflatiecijfers dit jaar met veel ruis worden omgeven.
DFT Geld
Elke week wat u moet weten over personal finance.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.