Nieuws/Financieel
571862214
Financieel

China legt webwinkelgigant Alibaba miljardenboete op

PEKING (AFN/BLOOMBERG) - China legt webwinkelconcern Alibaba van techmiljardair Jack Ma een miljardenboete op voor monopoliepraktijken. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, dat komt omgerekend neer op 2,3 miljard euro.

Staatsmedia in China melden dat de Chinese toezichthouder tot de boete heeft besloten na afronding van een onderzoek dat in december was ingesteld. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba's binnenlandse verkoop in 2019, aldus de toezichthouder in een verklaring.

Alibaba moet verder ook een aantal maatregelen nemen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven te beschermen die gebruikmaken van Alibaba's platforms. Gedurende de komende drie jaar zal het bedrijf bij de toezichthouder rapporten over zelfregulering moeten indienen.

Het bedrijf laat in een verklaring weten de boete te accepteren. Ook zegt het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid beter te zullen vervullen.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het aanscherpen van het toezicht op bedrijven zoals Alibaba. De Chinese overheid heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht in handen hebben, en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren.

Zo werd de beursgang van Alibaba's dochteronderneming en financieel dienstverlener Ant Financial vorig jaar op het laatste moment door de Chinese toezichthouder tegengehouden. De autoriteiten vreesden dat het bedrijf een risico zou vormen voor de stabiliteit van het Chinese financiële systeem. De beursgang van Ant Financial had de grootste van de wereld moeten worden.

Topman Jack Ma heeft ook niet een heel goede verstandhouding met Peking. Hij is zelf niet meer in het openbaar verschenen sinds oktober, toen hij openlijk kritiek uitte op de Chinese toezichthouders en staatsbanken. Alleen in januari liet hij in een videoboodschap kort van zich horen.