Nieuws/Financieel
572578087
Financieel

Op de beursvloer

Arcelor sterk op rustige beurs

De AEX is donderdag nagenoeg vlak gesloten, ondanks een verdere opmars van Wall Street en per saldo meevallend economisch nieuws. Een verdere verzwakking van de dollar droeg bij aan de terughoudendheid bij beleggers. Tegenover mooie winsten voor ArcelorMittal, ASMI en Prosus stonden behoorlijke verliezen voor Unibail-Rodamco-Westfield en Unilever.

De AEX-index kwam de hele dag nauwelijks van zijn plaats en sloot 0,1% lager op 610,5 punten. De AMX deed het beter en steeg 0,4% naar 909,7 punten.

De meeste overige Europese beurzen deden een stap terug. De Britse FTSE 100 presteerde met een plus van 0,4% relatief goed. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 verloren 0,5% respectievelijk 0,2%.

De stemming in de VS was duidelijk beter. Bij sluiting van de Europese beurzen hadden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,6% respectievelijk 0,3% gewonnen. Hierbij speelt de verdere verzwakking van de dollar mee. De euro staat nu met $1,216 op het hoogste niveau in tweeënhalf jaar.

Terwijl de Chinese dienstensector vorige maand het hoogste niveau sinds 2010 bereikte, liet het vertrouwenscijfer uit Europa juist een stevige terugval zien. De groei van de dienstensector in de VS zwakte iets af. Voorts daalde het aantal WW-aanvragen in de VS vorige week sterker dan verwacht tot 712.000.

Hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro noemt het gezond dat de beurzen nu al enkele dagen zijwaarts bewegen. „Ze komen op adem, na de forse stijgingen in november. Bovendien zijn er op korte termijn diverse onzekerheden. Zo liggen Hongarije en Polen dwars bij het Europese steunpakket en is er in de VS nog altijd geen akkoord over extra steun. Het aantal coronabesmettingen blijft daarnaast hoog, wat bijvoorbeeld Duitsland ertoe heeft gebracht de lockdown te verlengen.”

Niettemin heeft ABN Amro aanleiding gezien de weging in aandelen tot licht overwogen op te trekken. „Vooral dankzij de coronavaccins ziet het economische beeld er voor de lange termijn positief uit. Wij hebben onze posities in cyclische aandelen uitgebreid, omdat sommige te hard zijn afgestraft”, meldt Wessels.

In de AEX ging staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 3,7% aan kop. Techinvesteerder Prosus pakt er 1,8% bij. De toeleverancier aan de chipsector ASMI klom 1,4%.

Royal Dutch Shell sloot 0,8% hoger, na een adviesverhoging naar kopen door de Amerikaanse zakenbank Bernstein. De olieproducerende landen zijn naar verluidt bovendien dicht bij een overeenkomst om de productie verder te verlagen met 7,7 miljoen vaten per dag.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 3,2%. Het winkelvastgoedfonds heeft voor €545 miljoen aan obligaties afgelost. Zwaargewicht Unilever leverde 2,2% in.

In de AMX waren Kunstmestproducent OCI en Air France KLM in trek met plussen van 3,2% respectievelijk 2,9%. Basic-Fit volgde met een winst van 2,1%.

Pharming leverde 3,5% in. Vorige week ging het biotechnologiebedrijf hard omhoog na de concretisering van het plan om naar de Nasdaq te gaan.

SBM Offshore eindigde 2,1% in het rood. Klokkenluider Jonathan Taylor, die in 2012 vertrok bij SBM Offshore en daarna gevoelige informatie over SBM’s gigantische corruptieverleden lekte, zit na 124 dagen nog altijd vast in Kroatië. Daar verzet hij zich tegen uitlevering aan Monaco. Taylor vreest voor een eenzame kerst.

Bodemonderzoeker Fugro (-2,5%) is bezig met een claimemissie. Met 13 claims kunnen tot 10 december 11 nieuwe aandelen worden gekocht tegen €2,12 per aandeel.

Bij de smallcapfondsen maakte biotechnologiebedrijf Vivoryon een koerssprong van 9,6%. Het voormalige Probiodrug tikte daarmee de hoogste koers in bijna een jaar aan.

Accsys zette de opmars van de afgelopen dagen in reactie op meevallende kwartaalcijfers voort met een winst van 1,5%. Beleggers maken zich weinig zorgen over het recente nieuws dat de met zijn duurzame hout gebouwde brug in Sneek scheuren vertoont.

Thee-, specerijen- en notenhandelaar Acomo steeg 1,2% na een onderhandse emissie van €96,1 miljoen tegen €19,50 per aandeel.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.