Nieuws/Financieel
574181607
Financieel

Baas Genmab: Galapagos-deal had ik niet gedaan

Amsterdam - Biotechbedrijf Galapagos heeft zich te afhankelijk gemaakt van Gilead door zijn miljardendeal met dit grote Amerikaanse farmaconcern. Dat zegt topman van biotechnoloog Genmab Jan van de Winkel in een interview met Het Financieele Dagblad.

"Zo'n deal als Galapagos heeft gedaan, zou ik nooit doen", aldus de Nederlander in de krant. Een van de pijnpunten is volgens hem dat Galapagos de Amerikaanse verkooprechten op zijn medicijnen heeft afgestaan aan Gilead. "Dat begrijp ik niet", zegt de Genmab-baas. "De grootste markt hebben ze opgegeven."

Van de Winkel wijst er ook op dat Gilead het recht heeft gekregen zich in te kopen in alle succesvolle ontwikkelingsprogramma's van Galapagos. "Daarmee geef je alle toekomstige upside op." De topman van Genmab stelt verder dat het behoud van zelfstandigheid betrekkelijk is, aangezien Gilead een belang van bijna 30 procent in Galapagos kan verwerven. Daarnaast levert Gilead twee commissarissen. "Galapagos is nu bijna een onderdeel van Gilead."