Nieuws/Financieel
57715922
Financieel

Thuishaven Lady Gaga en Taylor Swift swingt bij entree op Damrak

AMSTERDAM (ANP/DFT) - De beurskoers van Universal Music Group (UMG), ’s werelds grootste platenlabel, schiet op de Amsterdamse beurs bij opening tientallen procenten omhoog ten opzichte van de referentieprijs. Daarmee is de beurswaarde van het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga rond de 45 miljard euro gekomen.

Na een kwartier handel staat de beurskoers rond 25,50 euro, 38 procent boven de referentieprijs van 18,50 euro die moedermaatschappij Vivendi maandagavond naar buiten bracht.

Aan de komst van UMG naar de Nederlandse aandelenmarkt ging veel discussie vooraf. Het Franse mediaconcern Vivendi stond al langere tijd onder druk om zijn aandeelhouders te laten profiteren van de waarde van UMG, dat bijvoorbeeld ook rechten op Beatles-nummers bezit.

Bij de gang naar de beurs verdeelt Vivendi 60 procent van de aandelen in het label onder zijn eigen aandeelhouders. Die aandelen kunnen Vivendi-aandeelhouders verhandelen.

Vele sterren waaronder Billie Eilish staan onder contract bij Universal Music Group.

Vele sterren waaronder Billie Eilish staan onder contract bij Universal Music Group.

Terwijl de muziekindustrie zich herstelt van een decennialange relatief lastige periode, profiteert Vivendi de laatste tijd van een hausse aan abonnementen op muziekstreaming. Daardoor is de waarde van zijn oude muziekcollectie en die van een aantal sterren zoals Swift, Drake, U2 en Post Malone gestegen. De beursgang moet UMG aan meer investeerders helpen in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Vivendi houdt na dinsdag nog een beperkt belang aan in het label. Eerder dit jaar nam de Amerikaanse miljardair Bill Ackman al een deelneming van 10 procent in UMG. Daar betaalde hij toen miljarden dollars voor. Ook zijn er nog stukken die toebehoren aan een consortium onder leiding van het Chinese techbedrijf Tencent.