Nieuws/Financieel
580037087
Financieel

Rabobank krijgt miljoenenboete voor bonuskwestie

UTRECHT (ANP) - Rabobank krijgt een boete van 2 miljoen euro van De Nederlandsche Bank wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels. Volgens de toezichthouder ging het financiële concern een paar jaar terug bij diverse bonussen de fout in.

Over het jaar 2014 was aan drie medewerkers een te hoge variabele beloning uitgekeerd. Zij kregen meer dan 100% van hun vaste salaris als variabele bonus uitgekeerd. Daarnaast werd de beloning aan 125 medewerkers te vroeg uitbetaald. Diezelfde 125 medewerkers en nog vijf anderen werden bovendien volledig in contanten beloond, terwijl dat niet had gemogen.

Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. „De boete betreft een oude kwestie uit 2014”, benadrukt topman Wiebe Draijer in een toelichting. De straf heeft volgens hem betrekking op een kleine groep medewerkers bij de buitenlandse activiteiten van de bank. Volgens DNB voldoet Rabobank inmiddels weer aan de Europese beloningsregels.

Witwasdossier

Topman Wiebe Draijer sluit trouwens niet uit dat er ook een boete volgt voor het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen door klanten. Rabobank is op last van De Nederlandsche Bank tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten op mogelijke witwasrisico’s. De centrale bank gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durfde niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.