Nieuws/Financieel
581130964
Financieel

Federal Reserve verhoogt rente met 75 basispunten, grootste stap sinds 1994

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell komt toch door met verhoging rente met 75 basispunten, sterkste toename in 28 jaar.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell komt toch door met verhoging rente met 75 basispunten, sterkste toename in 28 jaar.

Amsterdam - De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve heeft woensdag de belangrijkste rentevoet met 75 basispunten verhoogd. Dat is de sterkste stijging van de beleidsrente sinds 1994.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell komt toch door met verhoging rente met 75 basispunten, sterkste toename in 28 jaar.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell komt toch door met verhoging rente met 75 basispunten, sterkste toename in 28 jaar.

Deze forse rentestap moet helpen om de hoge inflatie te beteugelen. De beleidsmakers van het stelsel van Amerikaanse centrale banken zien nog een inflatietoename tot aan het einde van dit jaar, die doordreunt in 2023. Daarna zal in 2024 de inflatie snel kunnen dalen, aldus Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell.

De rentestap is ook iets groter dan de Fed aanvankelijk had aangekondigd, zij stelde afgelopen maanden tevreden te zijn met stappen met telkens 50 basispunten, na eerdere stappen met 0,25 basispunten. In het bestuur was nu maar een enkele bestuurder voor die verhoging met 50 basispunten.

Koorddansen

Vrijdag verscheen echter het Amerikaanse inflatiecijfer voor mei, dat een 8,6% toename vertoonde en hoger uitpakte dan werd verwacht. Markten hielden na hints van bestuurders via de Wall Street Journal en New York Times rekening met een stevigere ingreep voor de grootste economie ter wereld.

Door de stijging met 75 basispunten komt de belangrijkste rente in de bandbreedte van 1,5% tot 1,75%, een doel dat de Federal Reserve zich had gesteld.

Overdag maakte de ECB bekend per regio gericht staatsleningen van de zwakkere eurolanden op te kopen. Dat doet zij in een poging om de rentestijgingen te beperken. Ook in Europa stijgt de inflatie met rond 8%.

Centrale banken moeten koorddansen, aldus analisten: enerzijds de inflatie met rentestappen beperken, anderzijds voorkomen dat zwakkere eurolanden met veel schulden extreem lijden onder die rentestijging.

Dollar dipt

In reactie op de toelichting van Fed-voorzitter Powell verzwakte de dollaindex, stegen de aandelenbeurzen en liep de rentevergoeding voor een Amerikaanse 2-jarige staatsobligatie terug met 23 basispunten.

De breed samengestelde Amerikaanse S&P 500-aandelenindex klom even 2% en bereikte zijn hoogste punt in de handelsdag, om 1,5% hoger te sluiten.

Marktpartijen bekritiseerden de Federal Reserve eerder. De beleidsmakers zouden veel te laat met een dergelijke rentestijging zijn gekomen nu de inflatie zeer sterk is opgelopen en hoog is gebleven.

Het economisch vertrouwen van consumenten in de VS was naar een dieptepunt gedaald. De bestrijding van de inflatie is volgens president Biden inmiddels de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

’Paniek weg’

„De meeste paniek van de laatste dagen over een serie van grote rentestijgingen is van de baan. Dat de Federal Reserve ziet dat de rente in 2024 eigenlijk alweer gaat zakken heeft de markten wat gerust gesteld”, zegt partner Renco van Schie van vermogensbeheerder Valuedge.

„Het belangrijkste is dat Powell heeft laten zien te willen reageren op actuele data, zoals de forse hoge inflatiecijfers die vrijdag door kwamen. En dat een volgende rentestap 50 tot 75 basispunten kan zijn, afhankelijk van nieuwe data. Die voorwaardelijkheid wordt gewaardeerd. Door nu met 75 basispunten te verhogen, hoeft de Fed de komende maanden wellicht niet meer zo hard op de rem te trappen”, aldus Van Schie.

De hoge inflatie komt mede door de gestegen brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden, waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen.