Nieuws/Financieel
583691456
Financieel

VS schrappen groot deel bestelling beademingsapparaten Philips

Philips-topman Frans van Houten

Philips-topman Frans van Houten

AMSTERDAM (AFN) - De Verenigde Staten schrappen een groot deel van een eerdere bestelling voor 43.000 beademingsapparaten van Philips door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Philips levert nu in totaal 12.300 van die apparaten. De rest van het contract komt te vervallen.

Philips-topman Frans van Houten

Philips-topman Frans van Houten

Met de oorspronkelijke deal was in totaal bijna 647 miljoen dollar gemoeid, omgerekend bijna 544 miljoen euro. „De vermindering in de levering van beademingsapparaten gaat uiteraard van invloed zijn op de financiële prestaties van Philips”, schrijft topman Frans van Houten in een toelichting. Hij reageert teleurgesteld op het wat hij een „ongebruikelijk” besluit noemt van de Amerikaanse regering.

Extra mensen aangenomen

Philips had juist de productie in het land enorm opgeschroefd. „We hebben een verviervoudiging van de productie van beademingsapparaten gerealiseerd met flinke investeringen”, aldus Van Houten. Honderden extra mensen waren aangenomen, die volgens Philips de klok rond hebben gewerkt. De order werd in april aangekondigd.

De onderneming rekent nu op een bescheiden vergelijkbare omzetgroei, met een operationele winstmarge die ongeveer gelijk zal zijn aan vorig jaar. Eerder werd op een hogere marge gerekend. Van Houten zegt dat de orderportefeuille van Philips ondanks de afzegging nog steeds op „recordhoogte” staat.

Een woordvoerder van Philips zei in een nadere toelichting dat er geen formele reden voor de opzegging van het contract bekend is gemaakt door de Amerikaanse overheid. Mogelijk heeft de overheid in de VS inmiddels genoeg beademingsapparaten en is de rest van de bestelling bij Philips niet meer nodig. Het bedrijf is nog in gesprek met de Amerikaanse overheid over verdere afhandeling van de zaak, waarbij gevraagd kan gaan worden om vergoeding van bepaalde kosten, aldus de zegsman.