Nieuws/Financieel
587690503
Financieel

Honderden miljoenen compensatie voor kopers sjoemeldiesels VW, Audi, Seat en Skoda

Per auto gaat het om 3000 euro compensatie.

Per auto gaat het om 3000 euro compensatie.

AMSTERDAM - Consumenten en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen, hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. VW gaat in hoger beroep.

Per auto gaat het om 3000 euro compensatie.

Per auto gaat het om 3000 euro compensatie.

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat of Skoda heeft gekocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3000 euro, voor een tweedehands auto is dat 1500 euro. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die de claimstichting heeft betrokken in de rechtszaak.

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Gemanipuleerd

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

’Heel blij’

Guido van Woerkom, bestuurslid van de Stichting Car Claim, is „heel blij” met het oordeel van de rechter. Hij vindt het vooral een goede zaak dat de rechter meent dat Volkswagen aansprakelijk is voor geleden schade. Ook vindt hij het positief dat er meteen al compensatiebedragen zijn genoemd.

’Helemaal geen schade’

Volkswagen is het niet eens met de uitspraak. Het autoconcern is van mening dat Nederlandse autobezitters helemaal geen financiële schade hebben geleden door het feit dat hun auto’s meer uitstoten dan gemeld, zo stelt de Duitse onderneming in een verklaring namens alle betrokken autobedrijven. De affaire zou ook niet tot lagere handelswaardes hebben geleid voor auto’s die doorverkocht werden. Volkswagen benadrukt verder na het aan het licht komen van het schandaal proactief stappen te hebben ondernomen om schade voor Volkswagen-rijders te voorkomen.