Nieuws/Financieel
59876532
Financieel

Tata Steel bezuinigt: geen kerstpakket

IJMUIDEN (ANP) - Het personeel van Tata Steel in IJmuiden krijgt dit jaar geen kerstpakket. Vanwege kostenbesparingen stelt de staalfabrikant ook het opnieuw opstarten van de Hisarna-proeffabriek uit tot volgend jaar. Eigenlijk zou de fabriek die staal kan produceren met veel minder CO2-uitstoot eind deze maand een nieuwe testfase ingaan.

Een woordvoerder van Tata Steel Europe bevestigt de kostenbesparing na berichtgeving van de IJmuider Courant. Het staalbedrijf geeft aan de teruglopende vraag naar staal te voelen evenals de wereldwijde overcapaciteit in de markt. Daarbovenop komt het dumpen van te veel geproduceerd staal in Europa, aldus de zegsman.

Mislukte fusie

Het bedrijf zet naar eigen zeggen „gedurfde, hoognodige en essentiële” stappen om de kosten terug te dringen. Behalve de economische situatie heeft Tata Steel ook nog te maken met de mislukte fusie met het Duitse ThyssenKrupp.

Van een sluiting van de Hisarna-fabriek is geen sprake, benadrukt de woordvoerder. „We starten de fabriek regelmatig op voor een testcyclus en leggen haar daarna weer stil. De onderzoeksafdeling werkt gewoon verder en de resultaten van de vorige tests worden uitgebreid geanalyseerd.” Het uitstel van de volgende testcyclus levert op korte termijn kostenbesparingen op, aldus de zegsman.