Financieel/Ondernemen
59947
Ondernemen

Recordaantal toeristen in Amsterdam

Amsterdam - Het aantal toeristen blijft maar doorgroeien. Zelfs in de winter is de binnenstad niet meer van de Amsterdammers.

Verwacht wordt dat in februari het aantal toeristen een recordniveau zal aantikken. In januari bezochten voor het eerst al meer dan 1 miljoen toeristen onze stad, meldde Jeroen Slot, hoofd Onderzoek van het gemeentelijke bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) vorige week al. Hotels zijn de lachende derde.

Horecawatcher Vincent van Dijk constateert hetzelfde: „Normaal stortte de hotelmarkt na de Horecava in en was het in januari erg rustig. Nu zijn januari en februari ook maanden waarin hotels vol zitten, ondanks het feit dat er afgelopen jaren veel hotels bij zijn gekomen. We zien dat het toerisme meer verspreid is over het gehele jaar, al blijven de zomermaanden nog wel topdruk.”

Er verblijven dagelijks circa vier bezoekers per 100 inwoners in Amsterdam. Dit is meer dan in de andere Europese hoofdstaden, op Parijs en Lissabon na. Amsterdam is goed voor zo’n 45 procent van alle hotelovernachtingen in Nederland.

Geen seizoenen

De totale toename van het aantal overnachtingen in Amsterdam is volgens Slot onder andere toe te schrijven aan de toegenomen hotelcapciteit en aan meer verblijfsbezoekers in het laagseizoen. „Dit heeft te maken met het evenementenbeleid en met het bereiken van het groeiplafond in het hoogseizoen.”

In de maand augustus wordt normaal gesproken elk jaar het grootste aantal overnachtingen geboekt. De absolute groei komt onder andere door in grote mate door verblijfsbezoekers vanuit Groot-Brittannië en Duitsland.

„We zien sowieso dat seizoenen verdwijnen”, zegt Vincent van Dijk. „Niet alleen letterlijk lijkt de zomer langer te worden en de winter korter, maar we denken steeds minder in seizoenen. Dat komt omdat we steeds flexibeler gaan werken en onze eigen tijd kunnen indelen, maar ook door bijvoorbeeld de vergrijzing en de internationalisering. Steeds meer groepen kunnen zich een vakantie permitteren, dus er is altijd wel een wereldregio die vakantie heeft. Dat zien we ook terug in de straten. Het ene moment hoor je vooral Italiaans, dan weer Israëlisch en dan Chinees als je door Amsterdam loopt.”

Wie een hotel in de stad heeft, zit er warmpjes bij. „Hotels zetten nu hun deur gewoon wijd open en klaar is Kees, een vrij riante positie”, ziet horeca-adviseur Annelies Putman Cramer van Fair Focus.

Minder zuipers en blowers

Van Dijk ziet vooral goede kanten: „Er wordt veel over geklaagd, over de drukte in de stad en alle ratelende rolkoffers over de Amsterdamse klinkers, maar we mogen blij zijn dat onze stad een wereldstad is geworden.”

Hij vervolgt: „We moeten overigens wel kijken of we selectiever kunnen worden in het type toerist dat we willen aantrekken. Misschien wat minder zuipers en blowers en wat meer mensen die ook geld spenderen in restaurants, bars en het theater. Dat moet je niet doen door toeristenbelasting op budgethotels te verhogen, maar door een betere marketingstrategie.”