Nieuws/Financieel
599857634
Financieel

Corona treft moederbedrijf brillenketens Pearle en Eye Wish

GrandVision, het moederbedrijf achter brillenketens Pearle en Eye Wish, is het afgelopen jaar hard getroffen door de coronacrisis. Het concern heeft vooral last gehad van lockdowns, waardoor het wereldwijd winkels heeft moeten sluiten.

De keten behaalde een omzet van €3,48 miljard, een daling van ruim 12% ten opzichte van 2019. GrandVision boekte verder een nettoverlies van €45 miljoen en wist een deel van het verlies te compenseren via onlineverkopen die met 85% zijn gestegen.

GrandVision heeft het aantal winkels teruggebracht van 7406 in 2019 naar 7260 afgelopen jaar. De brillenketen spreekt verder van een onzekere periode nu de overheidsmaatregelen in verschillende landen, zoals in Frankrijk, zijn aangescherpt. GrandVision wil dan ook niets zeggen over de verwachtingen voor de rest van het jaar.

,,Maar we verwachten dat de situatie herstelt in de tweede helft van dit jaar”, zegt ceo Stephan Borchert. ,,We hebben momenteel vooral last van de maatregelen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en België. De situaties zijn ook anders. In Frankrijk zijn onze winkels in de grote winkelcentra gesloten. In Duitsland zijn we open, maar is de toestroom van klanten laag, omdat andere winkels dicht zijn.”

GrandVision heeft wereldwijd 39.000 werknemers. Volgens Borchert wordt er alles aan gedaan om hun veiligheid te garanderen. ,,Het ziekteverzuim onder ons personeel is heel erg laag. We hebben bijna geen infecties gehad.”

Overname

GrandVision ligt ook nog altijd in de clinch met EssilorLuxottica, het bedrijf achter merken als Ray-Ban en Oakley. De Frans-Italiaanse brillenreus deed een jaar geleden een overnamebod van €7,2 miljard op GrandVision. Daarmee leek een schip met goud binnen te varen voor de Rotterdamse investeerder HAL, dat nu nog ruim 76% van de aandelen in handen heeft. De coronacrisis gooide echter roet in het eten.

EssilorLuxottica heeft bij GrandVision meerdere keren het verzoek ingediend om informatie over hoe het bedrijf gerund is tijdens de coronacrisis. In augustus zette de voorzieningenrechter in Rotterdam een flinke streep door de vorderingen.

Het is dan ook de vraag of goed komt tussen beide bedrijven. De brillenreuzen stonden afgelopen maandag opnieuw tegenover elkaar bij het Amsterdamse gerechtshof. EssilorLuxoticca stelt nu dat GrandVision zich niet aan het koopcontract houdt. De uitspraak volgt 6 april.

GrandVision laat weten EssilorLuxottica te ondersteunen met het doel om goedkeuring van de regelgevende instanties te verkrijgen voor de afronding van de overname door EssilorLuxottica van het belang van investeerder HAL in GrandVision. Het moederbedrijf van Pearle en Eye Wish gaat er nog steeds vanuit dat de overname binnen vijf maanden rond is.

,,De transactie is tot dusver onvoorwaardelijk goedgekeurd in de Verenigde Staten, Colombia, Brazilië, Mexico en Rusland en het wordt momenteel herzien in de EU, Chili en Turkije”, aldus GrandVision.