Financieel/Nieuws
60370
Nieuws

Euronext wedt op twee paarden

Met overtuiging stemden de aandeelhouders van Euronext, eigenaar is van de Nederlandse, Franse en Belgische aandelenbeurzen, woensdag voor een overname van LCH.Clearnet. Euronext wil €510 miljoen neertellen voor de dochter van de London Stock Exchange (LSE), die een cruciale rol speelt in het afwikkelen van transacties, clearing.

Het zou de duurste deal zijn uit zijn historie, maar wel een die past in de reis die lelijk eendje Euronext aflegt sinds het in 2014 op eigen benen kwam te staan.

Voor de oude aandelenbeurzen van Euronext die amper mee konden komen in de lucratieve derivatenhandel en kraakten door concurrentie van TOM of darkpools, de privé handelsplaatsen van grote banken, lijkt het tij te keren. Gesteund door wetgeving (Mifid II), investeringen in ondersteuning van bedrijven die naar de beurs gaan (zoals de koop deze week van Company Webcast) en het buitenkansje om te profiteren van de voorgenomen monsterfusie tussen LSE en Deutsche Börse (DB).

Euronext presenteerde woensdag klinkende jaarcijfers, alvorens de aandeelhouders akkoord gingen met de koop van Clearnet. LSE hoopt met het afstoten van Clearnet Brussel te paaien de fusie door te laten gaan. Als dat lukt, wordt Euronext een kleine nummer twee naast een mega nummer één. Maar wel een nummer twee die alles, inclusief clearing, in eigen hand heeft.

Maar wat als de toezichthouders niet akkoord gaan met de fusie? Euronext zal Clearnet dan ook niet meer mogen kopen.

LSE en DB hebben recent echter minder geïnvesteerd in bedrijven die naar de beurs willen, ze staren zich blind op de derivatenhandel. „In het geval de fusie toch niet doorgaat, dan verandert het landschap ook fundamenteel”, sprak Euronext-ceo Stephane Boujnah dan ook zelfverzekerd.