Nieuws/Financieel
603757320
Financieel

'Huawei heeft via de cloud nog toegang tot VS'

Peking - De Chinese tech- en telecomreus Huawei Technologies concentreert zich met het oog op de toekomst op zijn groeiende clouddiensten. De onderneming, die gebukt gaat onder Amerikaanse sancties vanwege vermeende spionagepraktijken, zou met haar cloudactiviteiten nog toegang hebben tot chips in de Verenigde Staten. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen.

De sterk groeiende cloudtak van Huawei houdt zich onder meer bezig met gegevensverwerking en opslag van data. Ook heeft Huawei via de cloud toegang tot techniek met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Sinds begin dit jaar heeft Huawei de aandacht voor de cloudddivisie vergroot, waarbij deze bij het bedrijf nu een evengrote rol spelen als de de smartphone- en telecomdivisie, meldt de krant.

Zwarte lijst

De VS zetten Huawei en andere Chinese bedrijven eerder op een zwarte lijst, omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid zouden zijn. Onlangs kwamen daar tientallen Huawei-partners bij. Met die stap wil de regering-Trump voorkomen dat Huawei exportcontroles kan omzeilen voor het verkrijgen van elektronische componenten die zijn ontwikkeld of geproduceerd met behulp van Amerikaanse technologie.