Nieuws/Financieel
605715320
Financieel

KLM en banken verliezen op rode beurs

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een bescheiden verlies gesloten. Een flink lagere opening op Wall Street drukte ook de koersen op Beursplein 5. Air France KLM raakte de aanvankelijke koerswinst van 10% kwijt en dook zelfs stevig in de min.

De AEX-index sloot 0,1% lager op 559,82 punten. De AMX leverde 0,7% in op 741,55 punten. De beurzen in Londen (+0,2%), Parijs (-0,2%) en Frankfurt (-0,7%) gingen verdeeld het weekend in.

Het optimisme op de Europese beurzen werd aanvankelijk gedreven door de hoop op meer steun door overheden en centrale banken, stelde ING-analist Simon Wiersma. „Berichten dat in Amerikaanse staten als Texas en Florida de lockdown-maatregelen weer moeten worden aangescherpt na nieuwe virusuitbraken, geven alleen maar voeding aan de hoop op meer stimulering door de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve.”

’AEX valt terug naar 300 punten’

Volgens technisch analist Nico Bakker kan de AEX in het tweede halfjaar doorstijgen naar 630 punten. Maar voor volgend jaar houdt hij rekening met een terugval naar 300 punten. Als de graadmeter van de Amsterdamse beurs eind dit jaar piekt, komt er volgens Bakker namelijk een einde aan een meerjarige opgaande cyclus. De technisch analist weet wel wat hij dan begin volgend jaar met zijn beleggingen gaat doen. „Dan heb ik een lege portefeuille”, zei hij tijdens een online seminar van DFT.

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 1,6% tot 2,1% lager. Bankaandelen waren uit de gratie door het besluit van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, dat banken zuinig moeten zijn met het uitkeren van dividend.

In de AEX was chipmachinefabrikant ASMI de koploper met een plus van 3,7%. Uitzender Randstad ging 2,5% vooruit.

AkzoNobel werd 1,4% meer waard. De verffabrikant profiteerde van een koersdoelverhoging van zakenbank Credit Suisse van €85 naar €95 bij een ongewijzigd koopadvies.

Vastgoedfonds Unibail (-5,1%) was de grootste daler onder de hoofdfondsen. De bankaandelen ABN Amro (-4,3%) en ING (-3,6%) zakten flink terug na de fraaie winsten op donderdag.

In de AMX ging chiptoeleverancier Besi (+2,4%) aan de leiding. Financieel dienstverlener Intertrust won 1,8%.

Air France KLM opende vanochtend bijna 10% hoger in reactie op het steunpakket van €3,4 miljard van de Nederlandse overheid. Van die koerswinst bleef in de middaghandel echter niets meer over, want het luchtvaartconcern sloot 3,4% lager. Beleggers hielden er rekening mee dat Air France KLM later dit jaar mogelijk nieuwe aandelen moet uitgeven om de financiële positie te versterken.

Kunstmestmaker OCI (-5,4%) stond onderaan bij de middelgrote fondsen. Bodemonderzoeker Fugro ging 5% omlaag.

Op de lokale markt koerste digitale kaartenmaker AND onveranderd. AND-grootaandeelhouder Cees de Bruin is overleden op 74-jarige leeftijd.

Meer relevant financieel nieuws elke ochtend gratis in je mail? Meld je hier aan!

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop