Nieuws/Financieel
61469170
Financieel

Stormloop op kappers voor kerstcoupe

DEN HAAG (ANP) - Bij kappers in het hele land staat de telefoon roodgloeiend, nu veel mensen nog snel even proberen een afspraak in te plannen voor de dreigende lockdown. Afgelopen week sijpelde het nieuws binnen dat het kabinet denkt aan een harde lockdown. Net als een jaar eerder zou het land daarmee kort voor kerst goeddeels op slot gaan.

Medewerkers van een Middelburgse salon hebben afgesproken korter te gaan pauzeren, om maar zoveel mogelijk klanten te helpen. In Honselersdijk meldt een medewerkster van de plaatselijke kapper dat het kort na het nieuws over de dreigende lockdown piekte bij het maken van een afspraak.

Bij kappers in onder andere Alblasserdam, Roermond en Zaandam gaat de telefoon voortdurend. „Eigenlijk word je er een beetje gek van. We zitten helemaal vol en moeten constant nee zeggen”, aldus de Zaanse kapster. De kapster in Alblasserdam zegt in ieder geval nog wel aan knippen toe te komen. Ook in Alkmaar krijgt een plaatselijke kapper continu appjes van alle kanten, met de vraag of er plaats is. Het antwoord laat zich raden. In Roermond, waar de kapper tot kerst is volgeboekt, werken ze al met een reservelijst, „omdat er altijd mensen afbellen wegens een hoestje of quarantaine.”

Overigens loopt het nog niet bij alle kappers storm. Bij een Venlose kapper zouden klanten vandaag nog terecht kunnen, al verwacht ze dat de open plekjes ook snel gevuld zullen zijn.

Pensioenpotjes

Volgens brancheorganisatie voor kappers ANKO is de drukte bij de kappers al iets van de laatste weken. Het zijn altijd al drukke weken richting de feestdagen en de voortdurende dreiging van een lockdown heeft dit vergroot. Een woordvoerster van ANKO benadrukt dat veel kappers de extra klandizie goed kunnen gebruiken, omdat ze nog altijd herstellende zijn van de vorige keren dat de deuren dicht moesten. Ze wijst erop dat veel ondernemers nog kampen met achterstallige betalingen, leningen en dat veel ondernemers hun pensioenpotjes eerder hebben leeggegeten. De reserves zijn nog niet aangevuld.

Het steekt de ANKO ook dat de coronasteunmaatregelen niet zijn aangepast. Zo zorgt de systematiek van de NOW en de TVL er nog steeds voor dat ondernemers buiten de boot vallen. In december zetten kappers doorgaans twee keer meer om dan in een reguliere maand. Daarmee is de impact van een lockdown op kappers groter dan het lijkt. Veel ondernemers vielen vorig jaar buiten de regeling. Dat dreigt nu weer. Daarnaast geldt voor kappers al dat ze omzet mislopen door de nu beperktere openingstijden.

’Geen oplossing’

De ANKO snapt dat er wat moet gebeuren, maar het dichtgooien van de kapperszaken is volgens de organisatie niet de oplossing. Ook omdat dit illegale en dus ongecontroleerde kapperspraktijken achter de voordeur in de hand werkt. „De druk van consumenten om toch geknipt te worden is groot”, aldus de zegsvrouw.

De ANKO, die 70 procent van de markt vertegenwoordigt, geeft aan dat de echte impact van de coronacrisis nog zichtbaar moet worden. Ze zien dat meer kappers verder gaan met minder of zonder personeel, ook vanwege de regeldruk. Die verhuren dan bijvoorbeeld stoelen aan andere zzp’ers. Dit heeft ook impact op opleidingsplekken.