Nieuws/Financieel
615155613
Financieel

Stress op Wall Street keert snel terug na noodgreep VS

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag een somber beeld zien. Beleggers in de VS deden over een breed front aandelen van de hand na de onverwachte renteverlaging door de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,9 procent lager op 26.917 punten. De brede S&P 500 zakte 2,8 procent tot 3003 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 3 procent in op 8684 punten.

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve kwam met een renteverlaging met het oog op het virus. Het belangrijkste rentetarief werd met 0,5 procentpunt verlaagd tot tussen de 1 en 1,25 procent. De Amerikaanse president Donald Trump liet in een reactie weten dat de Fed meer moet doen voor de Amerikaanse economie. Trump heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeroepen tot negatieve rente in de Verenigde Staten.

Vooral banken kwam onder druk vanwege de nieuwe rente-ingreep. Bank of Amerika verloor 5,5%, terwijl JP Morgan 3,8% lager koerste. Tesla hield de voeten droog en won 0,3%. De maker van elektrische auto's profiteerde van een adviesverhoging door JMP Securities.

VisaCreditcardmaatschappij Visa kwam met een omzetalarm wegens de uitbraak van het virus. De creditcardmaatschappij wijst erop dat vooral in de reisbranche het aantal betaaltransacties de laatste tijd onder druk staat als gevolg van de ziekte. Het aandeel stond 3,4 procent in de min.

Verder opende onder meer warenhuisketen Kohl's de boeken en werd door beleggers 2,6 procent lager gezet. Winkelketen Target boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de omzet en de vooruitzichten waren wat aan de zwakke kant. Het aandeel Target daalde 3 procent.

Aan het overnamefront staat de fabrikant van medische apparatuur Thermo Fisher Scientific (plus 1,8 procent) in de schijnwerpers. Thermo Fisher wil voor meer dan 8 miljard euro de Nederlands-Duitse biotechnoloog Qiagen overnemen. Qiagen, dat een notering heeft in New York, werd haast 15 procent meer waard