Nieuws/Financieel
615705173
Financieel

’Alibaba-miljardair Jack Ma zwijgt, niet vermist’

Jack Ma

Jack Ma

HONGKONG - Multimiljardair Jack Ma, oprichter van het Chinese webwinkelconcern Alibaba, wordt niet vermist. Een bron van de Amerikaanse zakenzender CNBC zegt dat Ma zich momenteel gedeisd houdt. Waar hij verblijft is niet duidelijk.

Jack Ma

Jack Ma

De afgelopen tijd werd op sociale media driftig gespeculeerd over de verdwijning van Ma. Hij is namelijk al sinds eind oktober niet meer in het openbaar gezien. De speculaties groeiden sinds hij niet kwam opdagen voor een tv-serie waarin hij jureerde.

Kritiek kwam Ma duur te staan

Er werd zelfs gesuggereerd dat hij was gearresteerd door de Chinese autoriteiten, nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij zijn bedrijven. Eind oktober uitte Ma nog kritiek op de Chinese overheid tijdens een bijeenkomst in Shanghai. Ma was het niet eens met Chinese overheidsreguleringen. Dat kwam hem duur te staan: de beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan. Dat zou de grootste beursgang ooit zijn geworden.

Verdenking van misbruik machtspositie

Onlangs werd ook nog bekend dat de Chinese mededingingstoezichthouders een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba vanwege verdenking van misbruik van zijn sterke machtspositie. Ook onderzoeken autoriteiten tientallen investeringen van Ant Group en wil Peking dat het bedrijf stopt met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten. De onderneming moet zich volgens de overheid alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten, zoals de betaalapp Alipay.